BiH
130

Pješice od Trsta do Sarajeva, a potom u Maršu mira ka Srebrenici

Klix.ba
U Sarajevo danas stiže "San Evrope", grupa sudionika pohoda započetog u Trstu, kako bi svjedočila, prolazeći pješice kroz evropske i balkanske zemlje, da su vrijednosti ujedinjene Evrope ključ za odgovor na izazove sadašnjice, i kako bi učinila da ovaj kontinent nastavi biti laboratorij civilizacija i prostor prava, poručio je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

On je to izjavio povodom predstavljanja inicijative "San Evrope. U pokretu od Trsta do Sarajeva" danas u Art Depou-Ars Aevi, koju organizuje Ambasada Italije i Udruženjem "Dante Alighieri" u BiH.

Sarajevo je cilj pohoda na koji je 5. juna, iz nacionalnog spomenika Risiera-e di San Sabba u Trstu, mjesta na kojem se nalazio jedini nacistički koncentracioni logor u Italiji, krenulo više od 30 osoba prolazeći kroz Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Ta inicijativa, koju promovira italijansko udruženje "Repubblica Nomade", želi podsjetiti, prelazeći zemlje razorene u Prvom i Drugom svjetskom ratu i u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, na temeljne vrijednosti Evrope: dijalog, mir, bogatstvo u različitostima, navodi se u saopćenju iz Ambasade Italije u BiH.

Ovaj projekat, među čijim osnivačima je i italijanski književnik Antonio Moresco, nastao je prije šest godina i zabilježio je već nekoliko pohoda, među kojima 2012. god. i onaj od Mantove do Strazbura, dug 1.200 km, nazvan “Strelica Evrope”.

Nakon nekoliko dana odmora u Sarajevu, pohod će biti nastavljen kako bi se njegovi sudionici pridružili Maršu mira ka Srebrenici.