BiH
83

Sudionici "Marša mira" nastavili put prema Olovu

FENA
Foto: Arhiv/FENA
Foto: Arhiv/FENA
Drugog dana Marša mira "Sarajevo Nezuk Potočari 2016" sudionici su nastavili put prema Olovu gdje će, na spomen-obilježju, kasnije danas položiti cvijeće i odati počast žrtvama.

Predstavnik organizatora pohoda "Marša mira" Muhamed Papić kazao je Feni da je zdravstveno stanje sudionika pohoda dobro, osim žuljeva koje usljed dugotrajnog pješačenja imaju neki od njih.

Po njegovim riječima, zaustavit će se i u banjskom centru u Olovu gdje će dopuniti sanitetski materijal za potrebe pohoda. Planirano je da večeras prespavaju u planinarskom domu Ponijerka, a put će nastaviti sutra ujutro. Sudionici "Marša mira" sutra će adekvatno obilježiti i Ramazanski bajram.

Na osmodnevni put dužine oko 260 km iz Sarajeva do Potočara krenulo je oko 80 osoba raznih dobi, a 7. jula bi trebalo da se priključe sudionicima "Marša mira" u Nezuku. Odatle će put nastaviti do Potočara, gdje bi 11. jula trebalo da prisustvuju kolektivnom ukopu i dženazi žrtvama genocida.

Ovo je peti pohod "Marša mira" koji kreće iz Sarajeva, organizator je Udruženje "Svjedoci svog vremena", a broj sudionika se iz godine u godinu povećava.

"Marš mira" održava se u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli dug put da bi pronašli spas u Tuzli.