Dragan Čović
0

"Pitanje referenduma je stvar RS-a"

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je pitanje mogućeg referenduma na nivou RS-a, povodom posljednjih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, stvar RS-a i njenih političkih ocija, a u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ne željevši posebeno komentirati to pitanje, on je rekao da uvažava ono što želi lider SNSD-a Milorad Dodik, s kojim želi saradnju, i srpski narod.

"I Dodik uvažava ono što želi hrvatski narod, i naći ćemo se, vidjet će te, negdje. I pozivamo predstavnika trećeg naroda na saradnju“, dodao je Čović.

Napomenuo je i da je bilo "čudnih instrumenata i instituta referenduma u svijetu, u Švicarskoj se vidjelo oko čega se saziva referendum, u nekoj drugoj državi će biti i za nešto drugo, moguće je i da da bude u Hrvatskoj veoma brzo za neko pitanje, što znači da je to autonomno pravo predstavnika RS-a“.

Dodik je na to pitanje ponovio da "pitanje referenduma nije destruktivno za poziciju BiH, već poziciju stranaca, koji predstavljaju problem za BiH, što je rekao i Brisel“.