{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"

F
10.2.2010. u 15:15
0
2
"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"
0
"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"
Srđan Dizdarević
Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević smatra da je pitanje slobode izražavanja i položaja medija i novinara u BiH itekako aktuelno i zabrinjavajuće.
"Postoji nekoliko tendencija. Jedna tendencija je da se javni servisi, umjesto da im se dopusti da djeluju po principima profesije i profesionalne etike, pokušavaju staviti u funkciju dominantnih političkih snaga. Drugi negativan trend je činjenica da se u privatnim medijima događa borba različitih centara moći, različitih lobija nauštrb informiranja građana i objektivnosti", kazao je on novinarima.

Dizdarević najdramatičnijim smatra "pokušaje da se ušutkaju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, da im se prijetnjama, fizičkim nasiljem i ucjenama njih i njihovih obitelji onemogući rad i da se pokušaju zastrašiti".

"Mislim da je, uz slobodu mirnog okupljanja, danas krucijalno pitanje slobode izražavanja. To su dvije temeljne vrijednosti u održanju sadašnjeg nivoa demokratije u BiH i pokušajima da se ide naprijed. Autoritarne snage nastoje to poklopiti i vrlo je zabrinjavajući strah u kojoj mjeri će se sloboda izražavanja moći očuvati", kaže on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: