{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"

F
10.2.2010. u 15:15
0
2
"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"
0
"Pitanje položaja medija i novinara u BiH je zabrinjavajuće"
Srđan Dizdarević
Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević smatra da je pitanje slobode izražavanja i položaja medija i novinara u BiH itekako aktuelno i zabrinjavajuće.
"Postoji nekoliko tendencija. Jedna tendencija je da se javni servisi, umjesto da im se dopusti da djeluju po principima profesije i profesionalne etike, pokušavaju staviti u funkciju dominantnih političkih snaga. Drugi negativan trend je činjenica da se u privatnim medijima događa borba različitih centara moći, različitih lobija nauštrb informiranja građana i objektivnosti", kazao je on novinarima.

Dizdarević najdramatičnijim smatra "pokušaje da se ušutkaju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, da im se prijetnjama, fizičkim nasiljem i ucjenama njih i njihovih obitelji onemogući rad i da se pokušaju zastrašiti".

"Mislim da je, uz slobodu mirnog okupljanja, danas krucijalno pitanje slobode izražavanja. To su dvije temeljne vrijednosti u održanju sadašnjeg nivoa demokratije u BiH i pokušajima da se ide naprijed. Autoritarne snage nastoje to poklopiti i vrlo je zabrinjavajući strah u kojoj mjeri će se sloboda izražavanja moći očuvati", kaže on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: