{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice"

F
27.4.2011. u 15:00
0
9
"Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice"
0
"Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice"
Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu medijskih izvještaja da je na sastanku u Karađorđevu razgovarano o Islamskoj zajednici i izboru reisu-l-uleme i oglasila se saopćenjem, javila je MINA.
"Pitanje izbora reisu-l-uleme je isključivo interno pitanje Islamske zajednice i muslimana koje se vrši u skladu s propisanim procedurama i normativnim aktima Islamske zajednice. Svi oni koji ovo pitanje pokušavaju smjestiti u drugačiji kontekst, te oni koji gotovo dvije godine prije provođenja izbora šire različite spekulacije i kreiraju ambijent tenzija i sukoba nisu dobronamjerni prema muslimanima i Islamskoj zajednici, ugrožavaju njen normalan rad i stabilnost. Bez sumnje, protagonisti takvih priča imaju nečasne ciljeve i interese, a oni koji nesvjesno učestvuju u tome ili nasjedaju na takve provokacije rade na štetu Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka.

Islamska zajednica s nevjericom prihvata medijske izvještaje da je na sastanku predsjednika država BiH, Turske i Srbije u Karađorđevu bilo riječi o Islamskoj zajednici i izboru reisu-l-uleme, odnosno da najviši državni i politički predstavnici triju država nisu imali važnijih i korisnijih tema za razgovor. Da li je Islamska zajednica i izbor reisu-l-uleme glavno regionalno i evropsko političko i državno pitanje da to bude predmet razgovora na predsjedničkom nivou?

Ako je zaista tačna ta informacija, učesnici sastanka u Karađorđevu su grubo prekršili autonomiju i slobodu Islamske zajednice, umiješali se u njena interna pitanja i pogazili temeljna prava muslimana Bošnjaka. Ako su tačni medijski izvještaji, ova činjenica izaziva duboku zabrinutost Islamske zajednice i najoštriju osudu. Ukoliko je priča o Islamskoj zajednici na tom sastanku otvarana, Islamska zajednica vjeruje da državni i politički predstavnici triju država, posebno Bosne i Hercegovine, na ovaj način pažnju javnosti skreću s temeljnih problema države Bosne i Hercegovine, kao što su podrivanje pravosudnog i sigurnosnog sistema, efikasno funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti i što hitnije ispunjavanje uvjeta za priključenje Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u.

Državni funkcioneri i politički predstavnici izabrani su da rješavaju probleme i teškoće države i naroda, a ne da se bave Islamskom zajednicom i njenim unutarnjim pitanjima. Bavljenje unutarnjim pitanjima Islamske zajednice bez dopuštenja muslimana kroz propisanu proceduru, predstavlja drsku uzurpaciju prava muslimana da imaju slobodnu i autonomnu islamsku zajednicu čije najviše vjerske autoritete neće birati politički ili državni centri moći u zemlji ili inostranstvu" navodi se u saopćenju.

Prema medijskim izvještajima na sastanku Abdulaha Gula, predsjednika Republike Turske, Borisa Tadića, predsjednika Republike Srbije, i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, koji je održan 26. aprila u Karađorđevu u Srbiji, bilo je govora o Islamskoj zajednici, izboru reisu-l-uleme i navodnoj kandidaturi Muamera ef. Zukorlića na tu poziciju što ne bi bilo po volji Srbiji i Turskoj, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: