Susret Komšić - Davutoglu
0

Pitanje BiH je jedno od najznačajnijih pitanja Turske

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua.

Predsjedavajući Komšić i ministar Davutoglu potvrdili su izrazito dobre, prijateljske odnose između dvije zemlje koje sarađuju na svim nivoima.

Komšić je posebno zahvalio na svemu što je Republika Turska učinila i što čini za Bosnu i Hercegovinu i izrazio uvjerenje da će se prijateljski odnosi dviju zemalja i dalje uspješno razvijati.

Ministar vanjskih poslova Turske je naglasio da je pitanje Bosne i Hercegovine jedno od najznačajnijih pitanja aktuelne politike Republike Turske, dodavši da je njegova zemlja u potpunosti spremna nastaviti pružati podršku BiH u svim nivoima.

Naglasio je potrebu očuvanja jedinstvene BiH, ali i potrebu većeg učešća BiH na regionalnom nivou.

Čestitao je na prijemu BiH u Vijeće sigurnosti UN-a te izrazio podršku našoj zemlji na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u. Naglasio je da njegova zemlja pruža bezrezervnu podršku našoj zemlji o pitanju liberalizacije viznog režima za građane BiH i s tim u vezi dodao da su u aktivnom odnosu sa Španijom koja je buduća predsjedavajuća Evropskom unijom.

Istaknuo je da međunarodna zajednica BiH duguje mnogo i to ne samo u smislu političkog duga već i duga prema narodima Bosne i Hercegovine.

Turski ministar je predsjedavajućem Komšiću prenio pozdrave predsjednika Abdullaha Güla i premijera Tayyipa Erdogana.