Adnan Hadžikapetanović
0

"BiH unapređuje institucionalne kapacitete"

FENA
Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović sastao se danas s ambasadorom Republike Turske u BiH Vafahanom Ocakom.

Hadžikapetanović je Izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dviju zemalja, naglašavajući da između BiH i Turske nema otvorenih pitanja te da odlični bilateralni odnosi stvaraju prostor za daljnje unapređenje ekonomskih odnosa.

Razgovarano o političkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje ona provodi na realizaciji glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Hadžikapetanović je kazao da BiH očekuje skoru pozitivnu političku ocjenu Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima, koji je za građane BiH od izuzetnog značaja. Dodao je da su pred BiH kao nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a velike obaveze te da ova država unapređuje svoje institucionalne kapacitete.

"Bosna i Hercegovina će preuzeti aktivnu ulogu u izvršavanju obaveza koje novostečena pozicija zahtijeva", kazao je Hadžikapetanović.

On je izrazio zahvalnost za inicijativu ministra vanjskih poslova Republike Turske na organizaciji nedavnih trilateralnih sastanaka u Zagrebu i Beogradu i naglasio kako takvi vidovi saradnje daju dodatni poticaj razvoju bilateralnih i drugih vidova regionalne saradnje.

Ambasador Ocak je kazao da je Turska bila i ostat će prijateljska država, otvorena za sve vidove pomoći i saradnje s BiH.

Suglasan je da postoji dobar osnov za razvoj ekonomske saradnje i uvjeren da će predstojeći ekonomski forum otvoriti nove mogućnosti ekonomske saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.