Anketa Klix.ba
38

Pitali smo Sarajlije šta misle o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima: Ko hoće pušiti, napolje

I. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U mnogim zemljama već godinama je na snazi zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, a sada je zakon koji to ograničava stupio na snagu u Federaciji BiH. Iako broj pušača nije zanemariv, većina građana ipak podržavaju ove promjene.

Pitali smo građane glavnog grada BiH šta misle o uvođenju novih ograničenja koji većinom podržavaju uvođenje novih ograničenja.

"Pušenje obavezno treba zabraniti u zatvorenim prostorima. Ko hoće pušiti, napolje ili u odvojene prostorije sa ventilacijom", rekao je jedan od sagovornika koji je inače pušač.

Druga sagovornica je poručila da je zabrana pušenja dobra za mlade i djecu koja se nalaze u zatvorenim prostorima, ali podržava pušenje na otvorenom.

"Najviše mi je drago što djeca neće biti u kafićima gdje se puši. Meni je uredu da se vani zapali, ali mi je drago što se neće pušiti unutra. Ja ću sebi naći mjesto gdje ću zapaliti", kazala je naša sagovornica.

Još jedan građanin je poručio da njemu kao pušaču smeta novi zakon, ali nepušačima ne. Mišljenja je da bi bilo najbolje da se odrede kafići za pušače i nepušače i da svi uživaju.

Izuzecima iz ovog zakona se smatraju odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti, zračne luke (u posebnom prostoru za pušenje) i drugi. Međutim, primjena za navedene izuzetke počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji je trenutno u fazi izrade.

Iako je zakon na snazi od 28. maja, kazne za njegovo kršenje će se naplaćivati nakon 12 mjeseci, odnosno od 28. maja 2024. godine, a fizičkim licima inspekcija do ovog datuma može izdavati opomene.