Zanimljivi odgovori
67

Pitali smo Sarajlije, Banjalučane i Mostarce: Hoćete li izaći na izbore?

D. Be.
Predizborna šutnja nastupila je jutros u 7 sati i za sada u većim bh. gradovima nije zabilježeno njeno kršenje. Dan uoči izbora odlučili smo pitati Sarajlije, Banjalučane i Mostarce da li će glasati.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine većina naših sagovornika odgovorila je potvrdno kada je u pitanju odlazak na birališta. Ističu da je bitno glasati jer samo tako sami odlučujemo o svojoj budućnosti.

Oni koji nisu željeli pred kamere kazali su kako je veoma bitno da se mladi u našoj zemlji konačno pokrenu, ostave društvenih mreža na jedan dan i konkretno djeluju misleći na sebe, svoje prijatelje, porodicu i naredne generacije.

Ekipa portala Klix.ba danas je na ulicama Banje Luke razgovarala sa Banjalučanima i pitala ih šta očekuju od sutrašnjih izbora.

Iako većina građana nije htjela stati pred kameru, kazali su da očekuju promjene i novu vlast koja bi u svakom slučaju bila bolja nego trenutna.

Oni koji su bili raspoloženi komentarisati pred objektivom kazali su da će stvari ostati nepromijenjene, dok su drugi bili neutralni i izbore gledaju kao šansu da se vlast prepusti drugima koji će, ukoliko neopravdaju povjerenje birača, ponovo biti skinuti s vlasti.

Subotnje jutro u Mostaru izgledalo je mirnije nego ijedno drugo u posljednjih mjesec dana. Iako nas poznata lica pozdravljaju sa zidova i bilborda, danas nema aktivista, štandova, političkih uvjeravanja za koga treba glasati i ko je zaista opcija bolja od ostalih.

Stanovnici grada na Neretvi koji su pristali odgovoriti na naše pitanje o izlasku na izbore u velikoj većini potvrdno odgovaraju. Mnogi od tih očekuju veći izlazak nego ranije i promjene koje bi mogle nastupiti poslije objave rezultata sutrašnjih izbora.

Ipak, i dalje je značajna apatija i izbjegavanje razgovora na političke teme.

Biračka mjesta širom Bosne i Hercegovine otvaraju se sutra tačno u 07:00 sati i bit će otvorena sve do 19:00 sati, a građani će birati nove članove Predsjedništva BiH, Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodne skupštinu Republike Srpske i kantonalne skupštine.