Zahtjev udruženja
214

Pitali smo OHR da li će ukinuti odluku o imenovanju studentskog doma po Karadžiću

Piše: S. H.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) već dugo ne koristi proaktivno ovlasti koje u praksi može primjenjivati i koje su prethodnici Valentina Inzka koristili. Nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću pitali smo OHR da li će ukinuti odluku o imenovanju studentskog doma po Karadžiću na Palama i odluku o odlikovanju ratnih zločinaca, koje su donijele vlasti u RS-u.

Predstavnici 12 udruženja žrtava proteklih dana su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Između ostalog traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Iz OHR odgovaraju krajnje diplomatski i maksimalno zaobilazeći direktno pitanje.

Pitanja OHR-u, naslovljena na visokog predstavnika Valentina Inzka su glasila: Da li razmatra opciju poništavanja određenih odluka koje su izazvale burne reakcije i struke i javnosti poput odluke o imenovanju studentskog doma po Radovanu Karadžiću na Palama ili odluke NSRS o odlikovanju pojedinih ratnih zločinaca? Te da li visoki predstavnik može poništiti neke štetne odluke nižih nivoa vlasti, poput općinskih vijeća ili skupština općina?

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić je odgovorio:

"Za žaljenje je da BiH još uvijek nema državni zakon kojim se uređuju pitanja negiranja genocida i ratnih zločina te glorifikacije ratnih zločinaca. Potreba za takvim zakonom je više nego očigledna. Novoizabrane bh. vlasti imaju priliku pokazati da su opredijeljene za vladavinu prava, dobro upravljanje i evropske standarde, kao i proces pomirenja, tako što će usvojiti relevantnu zakonsku regulativu. Poštivanje evropskih standarda znači provedbu tih standarda. U protivnom, to je puka fraza".

Drugim riječima, džaba se brojna udruženja nadaju da će visoki predstavnik povući neki potez. Sve što se može očekivati nakon otvorenog pisma i inicijativa jeste iskazivanje žaljenja zbog nepostojanja zakona i podrška budućim vlastima da usvajaju i sprovode zakone koji će regulisati to pitanje.

S obzirom na dosadašnju praksu, teško je očekivti neki skoriji pomak.