Više ništa nije isto
1

Udruženja žrtava: Tražimo podršku za implementaciju presude Karadžiću

FENA
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Predstavnici 12 udruženja žrtava u protekla dva dana su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava – saopćeno je iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa .

U saopćenju se navodi da poslije presude više ništa nije isto.

"Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti. Pozivamo i ovim putem evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida.

"Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno", navode iz udruženja žrtava.

Ističu da svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati njihov zahtjev da se proglasi „ovaj najvažniji zakon za budućnost Bosne i Hercegovine i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka“.