Komentari (70)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Notari i Advokati su vam level iznad uhljeba, nesto kao modificiran djabahljebaros.
@JahacMagle2019 Da bi postao advokat ili notar moras jaro ici puno u skolu, poloziti dodatnih ispita, imati dovoljno radnog iskustva, zatim otvoriti sebi kancelariju, privući stranke, uraditi ono što stranke žele i tek onda naplatiti-a obaveze teku..... i kako neko ko otvori samostalnu djelatnost može biti uhljeb, može samo kod nas jer se intelektualni rad smatra nereadom. Ono sto ja mogu uraditi za 15 minuta i naplatiti 950 KM učio sam 20 godina i to je moje znanje i pravo.
Pa nije bas neko znanje staviti papir u kopir aparat i udariti pecat. Ili potvrditi statut firme kad je otvoris, a statut copy & paste (sve ne traje dugo, a kosta par stotina maraka).
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Moje iskustvo s notarima u Sarajevu. Dobro placeni, a stalno su mi grijesili podatke u Ugovorima od jmbg-a i ostalog. Kao i sve u Bosni. NE RADI !
Ako zakon prodje bit ce super
dodjes kod ovih debila da uknjizis stan i sl. progovori 5 recenica uzme ti 5 stoja.
Skupo je bošnji dat 200KM za notara i doktora, al nije skupo platiti isti iznos automehaničaru da ti isključi EGR, još kaže dobar je majstor zato je i skup, vrijedi svake pare.
A jos da ne pricamo koliko "deru" ljude kod ostavinske rasprave od kada nije vise preko suda.Nadam se da ce im i ovo ukinuti i da cemo ostavinsko moci raditi kako zelimo a ne da me uslovljava da moram ici preko notara.
500-600 KM za sklapanje (tipiziranog) ugovora o kupovini nekretnine je PLJAČKA! Zašto se to ne može potpisati u Općini i platiti taksa: 2 potpisa po 2 KM na standardnom obrascu (s obzirom da su svi ugovori isti)?!
@gooUser1572024566 Općina se finansira iz poreza koji mi se odbija od plate, da bi osigurala isto što i notari zaštitu obe strane- sve se svodi na potpis...ostalo je tipski.
Ja im jos dva puta vracao ugovor, pogrijesili maticni broj i jos neke licne podatke...
... da bi postao notar, moraš biti advokat ... tako da. što mogu jedni, uvijek mogu i drugi ....
Znam slucaj gdje je uradjen testament i dobro naplacen. Kada je uzeo pare kaze frajer da taj ugovor vrijedi samo ako se svi nasljednici sloze. Znaci ugovor nije bio potreban. Dovoljno je bilo reci kome osoba zeli ostaviti nesto pa kada dodje vrijeme ako se drugi sloze sve je ok. Ako ne ide se na sud.
Ja nikako da razumije zasto mi imamo notare. Ako kupujes bilo sta u zemlji u kojoj ja zivim ispises standardni ugovor(nekretnina/automobil/iznajmljivanje itd.) koji nadjes na internetu. Ti i kupac podpisete ugovor i to je to. Ovdje podpis privatnog lica ima veliku vrijednost. Kod nas to ne vrijedi zato sto moras imati notara kao neku garanciju.
Sraman cjenovnik imaju i nisu isti na području fbih..u ilijašu mi punomoc naplati 260KM..a ovaj notar iz mostara se ibreti..kaže nebi trebalo biti više od 60KM..LUDILO
Meni advokat prije 5 godina napravio ugovor uzeo 400 KM i rekao da ga niko nemoze oborit.Prvi sudsko rociste i ugovor nistavan.Eto toliko o njihovoj strucnosti ustvari to oni namjerno i rade da imaju vise posla.
@nim_sajd covjek koji brani ubicu ne moze biti posten da sprci rak raka
neoboriv ugovor vrijedi i preko 1000 KM, ali da bi se takav sastavio mora se prvo procitati jedno 1000 drugih slicnih ugovora, 1000 presuda kojima je pobijan slican ugovor i predvidjeti milion situacija gdje bi isti mogao biti nistavan, to je posao od kojeg ti mozak prokljuca
Notari su postali pravi lešinari koji su svoj monopol dobro unovčili. Ovj LJ.M. je isprdak Zlatka Lagumdžije koji čim je skinut sa pozicije načelnika opštine Centar otišao na plae i pričao o Džamahiriji u Sarajevu. I sad se on kao nešto pita. I ta šuplja o zaštiti strana ne pije vodu jer već ima bruka sporova gdje su ljudi dali pare uzdajući se u Notarsku zaštitu i izvisili. I nikom ništa.
Notari lešinari
URADIŠ OVJERU KOD NOTARA I KADA DOĐE DO SUDA OPET DŽABA - NIČIM TE NIJE ZAŠTITIO
Markoviću ne šupljiraj. Ako prođe Dom naroda zakon sa DUNOVIĆEVIM amandmanima to je kraj i ukidaju Vas. Predlažem da sve vašu arhivu zapakujete u vreće i odnesete ih Dunoviću a na čelu mu zaljjepite sve Vaše zlatne biljege
Kakav crni ekskluzivitet. Ja platih silne pare za kupovinu nekretnine, na kraju se ispostavi da prethodni vlasnik ima ogroman dug za vodu. A lafo notar garant da je sve cisto. Ma presmijesno.
@Bathory za prodaju nekretnine, konkretno stana moraš donijeti sve potvrde da si platio od struje, vode, stanarine, grijanja itd. Što nisi išao kod njega da odradi svoj dio posla ako je garantirao da je sve čisto a nije bilo? To o čemu govoriš je stvarno nevjerojatno jer znam kako to ide iz iskustva.