|

Pismo svjetskih intelektualaca građanima BiH: Izdržite u vašoj borbi

Pismo svjetskih intelektualaca građanima BiH: Izdržite u vašoj borbi
1.982
Klix.ba
12.2.2014. u 21:09
167
komentara
1,9k

dijeljenja
Pismo svjetskih intelektualaca građanima BiH: Izdržite u vašoj borbi Demonstranti u Sarajevu traže bolje uslove za život (Foto: Klix.ba)
Više od 30 svjetskih intelektualaca podržalo je proteste u Bosni i Hercegovini. Njihovo pismo prenosimo vam u cijelosti.
Mi, dolje potpisani, izražavamo svoju punu podršku legitimnim zahtjevima građana Bosne i Hercegovine čija je ljutnja opravdana. Čujemo njihov vapaj za pristojim životom, istinskom demokratijom, solidarnošću koja ne poznaje granice, bile one etničke, nacionalne ili vjerske, za socijalnom jednakošću u cijelom svijetu.

Na sličan način kao što su to uradili građani na trgu Tahrir, u parku Zuccotti, Taksimu ili Syntagmi, bosanski demonstranti pokazali su hrabrost da idu izvan svih institucionalnih prepreka i ograničenja koja vlade širom svijeta nameću svojim građanima, izašavši na ulice i usprotivivši se sistemu izrabljivanja, nepravdi i nejednakosti koja je služila isključivo samo maloj političkoj, ekonomskoj i finansijskoj eliti.

Stotinu godina nakon atentata na Franza Ferdinanda, dok imperijalistički lideri guraju evropske narode u svojevrsno međusobno uništenje, Bosna svima šalje snažan poziv na buđenje.

Svijet u kojem živimo je svijet podjela, širenja fašizma, rastućeg političkog i društvenog aparthejda, nemilosrdnog kapitalističkog razaranja prirode i zajedničkog bogatstva svih nas. Građani Bosne i Hercegovine su doživljavali sve ovo svakodnevno u posljednjih 20 godina.

Šaljemo glas naše potpore legitimnim naporima za stvaranjem pravednog i ravnopravnog društva u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve progresivne političke i društvene snage da budu uz narod BiH u ovoj odlučujućoj borbi za bolju budućnost svih nas, stoji na kraju pisma koje potpisuje 35 svjetskih intelektualaca. To su Tariq Ali, pisac i društveni aktivista iz Velike Britanije, Gil Anidjar, naučnik sa američkog Univerziteta Columbia, Vladimir Arsenijević, pisac iz Srbije, Etienne Balibar, profesor na francuskom Univerzitetu Paris Ouest, Franco Berardi Bifo, talijanski filozof, Alida Bremer, njemačka spisateljica, Wendy Brown, politička teoretičarka sa Univerziteta Berkeley, Boris Buden sa Univerziteta Weimar u Njemačkoj, Noam Chomsky, lingvist i društveni aktivist sa američkog Univerziteta MIT, Goran Fejić, pisac iz Francuske, Karl-Markus Gauss, pisac iz Austrije, Costas Douzinas, filozof sa Univerziteta London, Daša Drndić, pisac iz Hrvatske, Michael Hardt, filozof sa Univerziteta Duke u SAD-u, David Harvey, geograf, Aleksandar Hemon, pisac, Srećko Horvat, filozof, Saša Ilić, pisac, Rada Iveković, filozof, Mate Kapović, lingvist, Naomi Klein, socijalna aktivistkinja iz SAD-a, Maurizio Lazzarato, francuski filozof, Christian Marazzi, švicarski ekonomist, Antonio Negri, filozof, Andrej Nikolaidis, pisac, Nigel Osborne, profesor sa Univerziteta Edinburgh u Škotskoj, Costas Lapavitsas, ekonomist, Renata Salecl, filozof, Elke Schmitter, spisateljica, Ingo Schulze, pisac, Igor Štiks, Eric Toussaint, ekonomist, Yanis Varoufakis, ekonomist, Jasmila Žbanić, režiserka i Slavoj Žižek, slovenački filozof.
Prijavi grešku


Komentari (167)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...