{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kulturni radnici se oglasili u povodu protesta širom BiH

F
13.2.2014. u 19:15
154
38
Kulturni radnici se oglasili u povodu protesta širom BiH
154
Kulturni radnici se oglasili u povodu protesta širom BiH
Medijskom manipulacijom se u javnost plasiraju polovične i neprovjerene informacije o samim demonstracijama, čime se tendenciozno skreće pažnja sa onoga što je njihov uzrok, a to je nezaposlenost, siromaštvo i besperspektivna situacija u koju su stanovnici BiH dovedeni.
Stav je ovo glumaca Ermina Brave, Adija Hrustemovića, Maje Izetbegović, Borisa Lera, Sanina Milavića, Jasenka Pašića, Amara Selimovića i Albana Ukaja, reditelja Nermina Hamzagića i Selme Spahić, producentice Narcise Cvitanović, dramaturginje Asje Krsmanović i arhitektice Mirne Ler.

Smatraju da se strateški podižu tenzije, iskrivljuje realna slika protesta i održava stanje apatije time što se stanovnike BiH ubjeđuje da su pozitivne promjene nemoguće.

Shodno tome, pozvali su zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahtjeve demonstranata shvate ozbiljno, te da se suzdrže od pokušaja korištenja protesta za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji.

Osudili su upotrebu nasilja koje generira strah kod građana od ostvarivanja prava na aktivizam i mirna okupljanja, te apelirali na sve studente, proizvođače, medicinske, kulturne, sportske, prosvjetne, komunalne i sve ostale radnike da pruže podršku slobodi izražavanja i misli, te učestvuju u promjenama koje su bh. društvu neophodne.

"Ne želimo dozvoliti da se zbog strategije stvaranja negativne klime prema demonstrantima ugasi žar građana prema zdravom aktivizmu i izražavanju nezadovoljstva trenutnom političkom i društvenom situacijom", stoji u saopćenju koje su potpisali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: