BiH
0

Pismo protesta ministarstva pravde BiH Ministarstvu pravde Republike Srbije

FENA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak uputio je danas pismo Ministarstvu pravde Republike Srbije, kojim ukazuje da posljednji postupci organa Republike Srbije u vezi s tzv. slučajem tuzlanska kolona nisu u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorima između dvije zemlje.

U krivičnom postupku koji se u Republici Srbiji vodi protiv državljanina BiH Ilije Jurišića prekršena su pravila uređena Ugovorom o pravnoj pomoći između dvije države i pravila uređena Evropskom konvencijom o pravnoj pomoći, jer je Okružni sud u Beogradu uputio poziv svjedocima u BiH lično ih pozivajući pred Sud, stoji u pismu ministra Čolaka.

U pismu je istaknuto da se ovakav čin u međunarodnim odnosima tretira kao atak na suverenitet države. Ministar pravde BiH je i ovim putem apelovao na vlasti Republike Srbije da razmotre molbu Ministarstva pravde BiH za ustupanje krivičnog gonjenja Ilije Jurišića. Molba je upućena 3. jula a odgovor srbijanskih vlasti još nije dostavljen.

U praksi saradnje dva ministarstva do sada nisu zabilježeni ovakvi primjeri, navodi se u pismu, uz napomenu "da bi se poštivanjem postojećih ugovora između dvije države i dosljednom primjenom njihovih odredbi otklonile neželjene situacije koje u zadnje vrijeme uznemiruju javnost BiH".

Ministarstvo pravde BiH još jednom je pozvalo Ministarstvo pravde Republike Srbije da otklanjanjem postojećih prepreka doprinese unapređenju buduće saradnje dviju država, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.