Spremne na posljedice
1.2k

Pismo Bosanki iz Sirije: Primite nas nazad zbog naše nedužne djece

Klix.ba
Foto: RSE
Foto: RSE
Dvadesetdvogodišnja Sarajka koju je u Siriju odveo muž prije četiri godine i sada se nalazi u kampu u Siriji sa svoje dvoje djece, uputila je pismo bh. vlastima s molbom da ih vrate u BiH kako bi njena maloljetna djeca imala normalan život. Poručuje da je ona, kao i još dvije žene iz BiH, sprema prihvatiti posljedice i odgovarati sudu.

Sarajka koja je poslala pismo, koje je Radio Slobodna Evropa dobio od njene majke, jedna je od oko 700 žena i 1.500 djece u kampu Roj, blizu grada Kamišlija na sjeveru Sirije. Društvo u kampu su joj još dvije Bosanke koje su s njom od septembra 2017. godine, otkad su pobjegle iz tzv. Islamske države.​

"Nakon bjekstva iz IDIL-a predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i mogućih posljedica također", navela je u pismu.

Definitivnim slomom tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, militante organizacije kojoj se priključilo na desetine hiljada stranih boraca s porodicama iz svih dijelova svijeta između ostalih i iz Bosne i Hercegovine, ostalo je neriješeno pitanje stranih državljana, nekad pripadnika IDIL-a, sada izbjeglica ili zatvorenika u kurdskim kampovima.

Bosna i Hercegovina suočila se s ovim problemom kad su porodice ove tri žene započele proces njihova povratka. Otad do danas, formirano je Koordinaciono tijelo za povratak militanata i žene i djeca iz Sirije, ali niko se zvaničnim putem još nije vratio. Najveći problem jeste nemogućnost saradnje s nezvaničnim kurdskim vlastima, a prema posljednjim informacijama, intenzivno se radi na rješenju ove situacije, uz pomoć međunarodnih organizacija i SAD-a.

Iako je teško govoriti i tačnom broju bosanskih državljana, smatra se da su u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena, s oko 60 djece. Mnoga djeca bh. državljana rođena su u Siriji te nisu dio ove statistike.

"Nas tri, bosanske državljanke, apelujemo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali. Spremni smo podnijeti i sudski proces, koji će sigurno uslijediti, prilikom povratka u našu državu. Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne djece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloljetne, nedužne djece. Spremne smo podnijeti posljedice naše greške, to je najmanji problem. Unaprijed Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj djeci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji nijedna osoba na svijetu, a da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika. Još jednom, hvala", napisala je 22-godišnja Sarajka.

Nju je u Siriju odveo muž kad je imala 18 godina. Nakon što je poginuo, ona se morala udati za drugog muškarca iz BiH. Prvo dijete rodila je na teritoriji "Islamske države", drugo u kurdskom kampu, u aprilu 2018. godine, gdje je stigla nakon pokušaja bijega iz IS-a.

​"Mi priznajemo svoju ogromnu grešku, koju smo napravile došavši u Siriju i sada se kajemo zbog toga. Dokaz toga jeste upravo bijeg iz IDIL-a. Zašto smo izašli tek 2017 godine?​ Zbog toga što smo vremenom nakon smrti naših muževa pokušale na razne načine da pronađemo izlaz i put iz pakla dešavanja, ali neuspješno, sve dok nismo počašćeni prilikom koja se desila 2017 godine. Također, ako bi nas vlasti uhvatile prilikom bijega iz IDIL-a, bile bismo smaknute, tj. bile bi ubijene, a naša djeca ostavljena na milost i nemilost u nepoznatom i preopasnom području, gdje se vode neprekidni ratovi, kako vam je sigurno poznato", napisala je u pismu.