|

PIORS: Akcijom protiv prevara u penzionom sistemu uštede od 20 miliona KM

PIORS: Akcijom protiv prevara u penzionom sistemu uštede od 20 miliona KM
0
F
FENA
6.12.2014. u 15:10
2
komentara
0

dijeljenja
PIORS: Akcijom protiv prevara u penzionom sistemu uštede od 20 miliona KM
Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIORS) je provodeći akciju “STOP prevarama, do penzije pošteno”, ostvario uštede više od 20 miliona KM.
Ova akcija traje od januara 2012. godine.

Samo u jedanaest mjeseci ove godine pojedinačna obustava isplate penzije izvršena je u 27.481 slučaju, i po tom osnovu ostvarena je ušteda viša od 8,8 miliona KM.

Akcija protiv različitih oblika pravara u penzijskom sistemu u RS-u najavljena je od nadležnih kao trajna.

Kao pojave prevara navedeni su: dvostruko korištenje prava, neregularne školske potvrde za korisnike porodične penzije, neregularne potvrde o životu, krivotvorenje dokumenatacije, kao i prikrivanje podataka važnih za ostvarivanje prava na penziju.

Za cilj akcije postavnjeno je suzbijanje takvih prevara i nepravilnosti, odnosno preventivno djelovanje kako bi se svi procesi i postupci u Fondu PIO odvijali na potpuno zakonit i transparentan način.

O rezultatima ove akcije, 3.decembra, su predstavnici Fonda PIORS-a informirali i članove Misije MMF-a.

Razgovarano je o finansijskoj situaciji u Fondu, realizaciji prihoda u trećem kvartalu 2014. godine, najnovijim trendovima uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, s osvrtom na uticaj majskih poplava na uplatu doprinosa, te uplati doprinosa od poljoprivrednih proizvođača.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je finansijskom planu poslovanja za narednu 2015. godinu, te načinu rješavanja pitanja naplate doprinosa po osnovu potraživanja iz prethodnih godina.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...