BiH
0

PIORS: Akcijom protiv prevara u penzionom sistemu uštede od 20 miliona KM

FENA
Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIORS) je provodeći akciju “STOP prevarama, do penzije pošteno”, ostvario uštede više od 20 miliona KM.

Ova akcija traje od januara 2012. godine.

Samo u jedanaest mjeseci ove godine pojedinačna obustava isplate penzije izvršena je u 27.481 slučaju, i po tom osnovu ostvarena je ušteda viša od 8,8 miliona KM.

Akcija protiv različitih oblika pravara u penzijskom sistemu u RS-u najavljena je od nadležnih kao trajna.

Kao pojave prevara navedeni su: dvostruko korištenje prava, neregularne školske potvrde za korisnike porodične penzije, neregularne potvrde o životu, krivotvorenje dokumenatacije, kao i prikrivanje podataka važnih za ostvarivanje prava na penziju.

Za cilj akcije postavnjeno je suzbijanje takvih prevara i nepravilnosti, odnosno preventivno djelovanje kako bi se svi procesi i postupci u Fondu PIO odvijali na potpuno zakonit i transparentan način.

O rezultatima ove akcije, 3.decembra, su predstavnici Fonda PIORS-a informirali i članove Misije MMF-a.

Razgovarano je o finansijskoj situaciji u Fondu, realizaciji prihoda u trećem kvartalu 2014. godine, najnovijim trendovima uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, s osvrtom na uticaj majskih poplava na uplatu doprinosa, te uplati doprinosa od poljoprivrednih proizvođača.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je finansijskom planu poslovanja za narednu 2015. godinu, te načinu rješavanja pitanja naplate doprinosa po osnovu potraživanja iz prethodnih godina.