PIO RS: Penzije povećane za 1,65 posto, u Bobar banci propalo 300.000 KM

Piše: G. D./Klix.ba
23.1.2015. u 15:17
2
48
PIO RS: Penzije povećane za 1,65 posto, u Bobar banci propalo 300.000 KM
2
Na sjednici Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, koja je danas održana u Banjoj Luci, odlučeno je da se penzije svim korisnicima usklađuju u iznosu od 0,65 rasta i plus jedan posto rasta koje je notirala Vlada RS.
Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Penzije u RS se od prvog januara povećavaju za 1,65 posto.

Predsjednik UO PIO RS Milorad Solaković rekao je da je usklađena vrijednost boda za sve penzionere koji ove godine idu u penziju i on iznosi 10,373. Na sjednici je donesena i treća odluka o utvrđivanju iznosa koeficijenata kojima se određuju ponovni zahtjevi za usklađivanje iznosa penzija.

"Od 280.000 osiguranika za 22.000 nisu uplaćeni doprinosi prošle godine. I ne samo u prošloj godini, već duži niz godina. Za 12.000 osiguranika u prošloj godini doprinosi su uplaćivani neredovno. Za 37 posto osiguranika obračunava se najniža osnovica za uplatu doprinosa. Dug Fonda PIO je narastao na 400 miliona maraka. I Fond PIO onda mora da diže kredite, plaća njegove rate i kamate, a onaj ko je dužan da zaista plaća sjedi iza zavjese i za to ne haje. Mislim, naravno, na dužnike koji ne izvršavaju svoje obaveze na vrijeme", istakao je Solaković.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić dodao je da povećanje penzija od 1,65 posto na mjesečnom nivou zahtijeva osiguravanje dodatnih dva miliona maraka, odnosno oko 25 miliona maraka godišnje. Milić je rekao da tranše MMF-a vjerovatno neće biti, ali da je Vlada RS najavila reformu javnog sektora, samim tim i Poreske uprave RS i da je to možda način da se osigura neophodni novac.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


"Ogroman potencijal leži u tih 400 miliona maraka. Pretpostavljamo da je oko 100 miliona KM urgentno naplativo, odnosno da se može lakše naplatiti. Dug zdravstvenih ustanova je narastao na više od 65 miliona KM, dug opština i njihovih preduzeća je porastao na više od 10 miliona maraka, a dug Željeznica, Šuma i Pošta Srpske se smanjio i zbirno iznosi oko 15 miliona maraka. Prošlogodišnjom obustavom 29.166 penzija, jer se ti korisnici nikada nisu javili i podnijeli dokaz o životu, uštedjeli smo više od 8,8 miliona maraka. Kreditno zaduženje Fonda PIO je na dugoročnoj osnovi 90 miliona KM, a na kratkoročnoj osnovi ono iznosi 43 miliona. Kamata koja se plaća na sva angažovana sredstva je oko pet miliona KM na godišnjem nivou", rekao je Milić.

Likvidacijom Bobar Banke Fond PIO je, dodao je Milić, izgubio 300.000 maraka.

"Ta sredstva su uplaćena na dan kada je uvedena prinudna uprava u Bobar banku i mi nismo mogli da ih povučemo. Nemamo nikakve obaveze prema njima. Sa Bobar bankom nismo imali nikakve kreditne aranžmane", istakao je Milić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: