BiH
42

Pionirska spremna za zimu: Grijanje u nastambama i hrana u skladištima

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U sarajevskom zoološkom vrtu je sve spremno za hladne zimske dane. Životinje će imati svu potrebnu njegu, a u Pionirskoj dolini očekuju da će biti posjetilaca. Upravnik zoo vrta Esad Tajić nam je kazao da su nastambe pripremljene i da je hrana za zimu u skladištu.

Zimski režim u Pionirskoj dolini počinje u oktobru, a podrazumijeva smještanje životinja u adekvatne uslove zbog hladnoće i niskih temperatura.

"Sve je pod kontrolom, spremni dočekujemo zimu. Nastambe su pripremljene za hladne dane, a hrana za sve životinjske vrste je u skladištima. Životinjama koje su iz područja Afrike će tokom zime biti uključeno grijanje i bit će im prilagođena temperatura koja njima odgovara", kazao je Tajić.

Lavica Piolina je i dalje glavna atrakcija. Ona ima svoju nastambu i trkalište koje će biti prilagođeno tokom zime. Za svaku životinju je poseban režim ishrane, a tokom zimskih mjeseci podrazumijeva kaloričniju i ishranu bogatu vitaminima i mineralima.

Na radost posjetilaca Pionirske doline, posebno najmlađih, uskoro stižu i tri nove životinjske vrste koje će obogatiti ponudu.

"Očekuje se potvrda u pismenoj formi kako bi se pristupilo izgradnji nastambe u majmunarniku", kazao nam je Esad Tajić.

Tajić smatra da turističke agencije u svojoj ponudi trebaju naglasiti i ponudu Pionirske doline čija se uprava trudi ponuditi nešto novo i privući i turiste da dođu u posjetu.

Iz Pionirske kažu i da su sve životinje koje su u paru bile gravidne i da ima puno prinova.

Upravnik Tajić je još jednom podsjetio da je potrebna veća finansijska podrška institucija i napomenuo je da je Općina Centar izdvojila 15.000 KM za transport i izgradnju nastambe za novu vrstu majmuna koji bi uskoro trebali stići u Pionirsku dolinu.