{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pionirska dolina uskoro dobija nove "stanare": Grupa majmuna oduševit će najmlađe

29.9.2015. u 15:19
104
85
Pionirska dolina uskoro dobija nove "stanare": Grupa majmuna oduševit će najmlađe
104
Pionirska dolina uskoro dobija nove "stanare": Grupa majmuna oduševit će najmlađe
Foto: Arhiv/Anadolija
U Rekreaciono-zabavni centar i zoološki vrt "Pionirska dolina" Sarajevo uskoro stižu novi stanari. Riječ je o grupi majmuna koja će donijeti posebnu radost najmlađim posjetiocima.
"Predstavnici našeg zoološkog vrta bili su na Konferenciji Evropske unije zooloških vrtova u Poljskoj gdje smo razgovarali o razvoju našeg zoološkog vrta i dogovorili koje životinje možemo dobiti od njih. Pismenu potvrdu trebali bismo dobiti u narednih desetak dana kada ćemo znati koje životinje stižu", rekao je za Klix.ba Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini.

Do Nove godine Pionirska dolina će biti uvezana sa svim zoološkim vrtovima u Evropi zahvaljujući novom softveru koji će dobiti, te će na taj način biti u toku sa svim novinama u zoološkim vrtovima, te razmjenjivati informacije.

Pionirska dolina trenutno raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno više od 530 životinja, a osim lavova, lemura i merkata, posjetioci mogu vidjeti i zebre, škotsko govedo, jelene i srne, mrke medvjede, te lame, klokane, dikobraze, rakune, razne vrste peradi. U vrlo atraktivnom objektu imamo i majmune u jednom i egzotične vrste gmizavaca (boa, kajman, kornjače, iguana) u drugom dijelu objekta.

Inače, u Pionirskoj dolini već je zavladao "zimski režim". Životinje imaju poseban tretman i prostorije u kojima borave se zagrijavaju.

"Čim krenu hladniji dani mi imamo ustaljeni program i osjetljive životinje afričkog porijekla poput žirafa, antilopa, zebri, majmuna i lavova budu zatvorene i griju se. Naše autohtone vrste poput medvjeda i lisica se ne zatvaraju jer njima prija ova temperatura. Prilagođeni su jelovnici i daje im se više energetske hrane", rekao je Škapur.

RZC Pionirska dolina i zoo vrt otvoreni su 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima, tako da je trenutno na snazi radno vrijeme od 07:30 do 19:00 sati.

"RZC Pionirska dolina inače svojim posjetiocima nudi predivan hortikulturno upotpunjen ambijent, šetnju kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle (autodrom, autići na električni pogon, vozić, gumeni grad, automobili, vrteška), igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama, odmor u ljetnoj bašti. Pionirska dolina trenutno raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno više od 530 životinja", rekla nam je Aldijana Hamza, PR JKP Park.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: