BiH
104

Pionirska dolina uskoro dobija nove "stanare": Grupa majmuna oduševit će najmlađe

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
U Rekreaciono-zabavni centar i zoološki vrt "Pionirska dolina" Sarajevo uskoro stižu novi stanari. Riječ je o grupi majmuna koja će donijeti posebnu radost najmlađim posjetiocima.

"Predstavnici našeg zoološkog vrta bili su na Konferenciji Evropske unije zooloških vrtova u Poljskoj gdje smo razgovarali o razvoju našeg zoološkog vrta i dogovorili koje životinje možemo dobiti od njih. Pismenu potvrdu trebali bismo dobiti u narednih desetak dana kada ćemo znati koje životinje stižu", rekao je za Klix.ba Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini.

Do Nove godine Pionirska dolina će biti uvezana sa svim zoološkim vrtovima u Evropi zahvaljujući novom softveru koji će dobiti, te će na taj način biti u toku sa svim novinama u zoološkim vrtovima, te razmjenjivati informacije.

Pionirska dolina trenutno raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno više od 530 životinja, a osim lavova, lemura i merkata, posjetioci mogu vidjeti i zebre, škotsko govedo, jelene i srne, mrke medvjede, te lame, klokane, dikobraze, rakune, razne vrste peradi. U vrlo atraktivnom objektu imamo i majmune u jednom i egzotične vrste gmizavaca (boa, kajman, kornjače, iguana) u drugom dijelu objekta.

Inače, u Pionirskoj dolini već je zavladao "zimski režim". Životinje imaju poseban tretman i prostorije u kojima borave se zagrijavaju.

"Čim krenu hladniji dani mi imamo ustaljeni program i osjetljive životinje afričkog porijekla poput žirafa, antilopa, zebri, majmuna i lavova budu zatvorene i griju se. Naše autohtone vrste poput medvjeda i lisica se ne zatvaraju jer njima prija ova temperatura. Prilagođeni su jelovnici i daje im se više energetske hrane", rekao je Škapur.

RZC Pionirska dolina i zoo vrt otvoreni su 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima, tako da je trenutno na snazi radno vrijeme od 07:30 do 19:00 sati.

"RZC Pionirska dolina inače svojim posjetiocima nudi predivan hortikulturno upotpunjen ambijent, šetnju kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle (autodrom, autići na električni pogon, vozić, gumeni grad, automobili, vrteška), igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama, odmor u ljetnoj bašti. Pionirska dolina trenutno raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno više od 530 životinja", rekla nam je Aldijana Hamza, PR JKP Park.