BiH
44

Pionirska dolina: Zebre, elan antilope i lavovi smješteni u objektima sa termoizolacijom

Piše: E.S.H.
Pionirska dolina (Foto: Facebook)
Pionirska dolina (Foto: Facebook)
Sve životinje u sarajevskom zoo vrtu od ovog mjeseca podvrgnute su zimskom režimu ishrane, što podrazumijeva kaloričniju i ishranu bogatu vitaminima i mineralima, potvrdila je za Klix.ba Aldijana Hamza, glasnogovornica preduzeća Park pod čijom upravom je Pionirska dolina.

Životinje koje potječu iz toplijih krajeva, kao što su zebre, elan antilope i lavovi su smještene u objektima sa termoizolacijom ili sistemom grijanja i od početka padavina ne izlaze u otvorene prostore svojih nastambi, odnosno na hladnoću.

Aldijana Hamza je podsjetila da je Pionirska dolina i zoo vrt, oaza u centru Sarajeva, aktuelna i tokom hladnijih dana.

"Pionirska dolina je otvorena 365 dana u godini, a posjetiocima su najinteresantnije životinje u zoo vrtu, posebno najnoviji stanovnici - merkati i lemuri, koji s obzirom na nastambe u kojima se nalaze se uvijek mogu vidjeti", kazala je Hamza.

Kapije popularne Pionirske doline su otvorene od 8 do 18 sati svakog dana, rekviziti za igru i zabavu tokom zimskih dana nisu u funkciji, ali tu je uvijek zanimljiv zoo vrt i prekrasan zimski ambijent za šetnju.

"Prve ovogodišnje sniježne padavine nisu utjecale na zdravlje životinja, sve životinje u zoo vrtu su zdrave, a trenutno imamo 57 životinjskih vrsta, odnosno 530 životinja koje su pod stalnim nadzorom veterinara i dobro podnose novonastale hladne dane", rekla nam je glasnogovornica preduzeća Park.

S obzirom na to da Pionirska dolina i tokom hladnijih dana ima šta ponuditi posjetiocima, svi koji požele vidjeti sarajevski zoo vrt u zimskom ruhu su dobrodošli, poručuju iz sarajevskog zoo vrta.