Nakon pet godina
11

PIO prodao Hotel Ero za 10,5 miliona KM, novac će biti utrošen za isplate penzija

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Pet godina duga priča o prodaji objekta predratnog Doma penzionera, a kasnije Hotela Ero jučer je dobila dugo očekivani epilog.

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je odluku o kupovini objekta Hotela Ero za zajednički smještaj svih tijela i organa kantonalne uprave.

"Današnjom odlukom ostvaren je jedan od prioritetnih ciljeva Vlade koji će doprinijeti učinkovitijem radu i značajnom smanjenju troškova smještaja tijela i organa uprave te građanima omogućiti da na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne usluge", saopćili su iz Vlade HNK u obrazloženju pomenute odluke.

Hotel Ero koji je prije rata bio poznat kao Dom penzionera, još uvijek je u formalnom vlasništvu Federalnog zavoda PIO, koji ga je već duži vremenski period pokušavao prodati.

"Jučerašnjom odlukom Vlade HNK u biti je okončan proces prodaje Doma penzionera Mostar, odnosno Hotela Ero, uz još određene formalnosti koje ne mijenjaju bit. Upravni odbor Federalnog zavoda je već ranije, a uz dobivenu saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, donio sve potrebne odluke u ovom postupku prodaje te se samo čekala odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi proces bio okončan. Tako da mi nemamo potrebu donositi neke nove odluke, a Upravni odbor i Vlada FBiH će biti informirani o dovršetku procesa prodaje", kazali su za Klix.ba u Federalnom zavodu PIO/MIO.

Poznati su, naravno, i uslovi pod kojima će objekt od otprilike 9.500 m2 promijeniti vlasnika.

"Objekt smo Vladi HNK, a na osnovu konkursa koji su oni raspisali, ponudili po cijeni od 1.100 KM po metru kvadratnom, što u konačnici znači da je 'Ero' prodat za iznos od cca. 10,5 miliona KM", kazali su još iz FZPIO, dodajući da će novac dobiven od prodaje objekta trošiti za redovno poslovanje Zavoda, što u osnovi znači prvenstveno za isplatu penzija.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona će, kako mediji navode, u rekostrukciju objekta utrošiti blizu 1,4 miliona KM, plaćajući to u četiri rate, da bi objekt u samom centru grada prilagodila potrebama smještaja svojih institucija, a Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK kazao nam je da do ovog nivoa kupovine nije bila potrebna odluka Skupštine kantona da potvrdi neki dio postupka kupovine.

Sam objekt, osim nekad uspješnog i poznatog hotela, služi za smještaj brojnih institucija kantonalnog i entitetskog nivoa koje će, kako saznajemo, svaka za sebe u narednom periodu nastojati rješavati stambeno pitanje.

Jedna od njih je i Turistička zajednica HNK koja je svih ovih godina bila zadovoljna uslovima u objektu te bi željela, kako nam je kazao njen direktor Andrija Krešić, nastaviti raditi na staroj adresi. Znajući da je novi vlasnik objekta Vlada HNK preko svog resornog ministrstva osnivač Turističke zajednice, u zajednici vjeruju da neće biti problem da nastave raditi na staroj adresi.

Sudbina brojnih institucija s nivoa Federacije BiH nije tako izvjesna, ali njih treba gledati kroz najave kupovine zgrade za smještaj svih federalnih institucija u Mostaru pod jedan krov. Sam hotel koji posluje u objektu, kako su nam kazali, trpio je svih ovih godina posljedice stalnih vijesti o prodaji zgrade, a do daljnjeg nastavlja rad.

Objekt je u posljednje vrijeme znao doći i do rubrike "crna hronika", posebno kad je početkom februara ove godine gorjela njegova istočna fasada.