{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"PIO je bio dužan donijeti nova rješenja"

F
21.4.2011. u 15:18
0
1
"PIO je bio dužan donijeti nova rješenja"
0
"PIO je bio dužan donijeti nova rješenja"
Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH već dvije godine traži od Vlade FBiH da se donese odgovarajući zakon kojim će se objediniti sve uredbe po kojima su određene kategorije pripadnika Vojske FBiH i FMO otišle u penziju, kao i osoba na dužnosti komandanata bataljona i brigada, a čime bi se zakonski regulirala ova problematika.
U saopćenju za javnost Udruženje reagira na donošenje Odluke Ustavnog suda FBiH da Uredba o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnim uvjetima pripadnika Vojske FBiH i državnih službenika i namještenika prijašnjeg FMO-a nije u skladu s Ustavom FBiH.

"U periodu od kada je donesen Zakon o službi u vojsci FBiH (2004.), Federalni zavod PIO bio je dužan donijeti nova rješenja za sve osobe koje su otišle po uredbama u penziju zasnovana na tom zakonu. FZPIO je redovno ignorirao zahtjeve ove kategorije penzionera, zašto su podnesene i odgovarajuće tužbe nadležnom sudu", podsjećaju iz Udruženja.

Izjavu Zijada Krnjića, direktora FZPIO, a u kojoj navodi da će "vojni penzioneri ostati bez penzija...čim se odluka suda objavi u službenim novinama", Udruženje smatra ishitrenom i pravno neutemeljenom.

"S obzirom na to da još ne posjedujemo originalni tekst ove odluke, ne želimo se upuštati u kalkulacije, ali poručujemo Krnjiću da je njegova dužnost bila i ranije da uradi posao po Zakonu i da je on servis penzionera, a ne njegov zakonodavac", stoji u saopćenju.

Udruženje pita Krnjića zašto nezakonito odbija 10 posto od penzija kategoriji penzionera vojnih osiguranika (oko 4.000 osoba) za koje je redovno uplaćivan doprinos u FZPIO te ga podsjećaju da je to "nezakonita radnja zbog koje je protiv FZPIO stotine penzionera podnijelo tužbe".

"Zbog nezakonitih radnji u FZPIO naše Udruženje je podnijelo i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i SIPA-i. Na Vladi i Parlamentu FBiH je da provede Odluku Ustavnog suda FBiH i mi se nadamo da će urgentno djelovati i ne dopustiti samovolju menadžmentu FZPIO. U protivnom, naše članstvo će iskoristiti sva demokratska sredstva u zaštiti svojih stečenih prava", stoji u saopćenju koje je potpisao Ismet Harbinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: