{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Odluka suda iz Strasbourga neće ugroziti Federalni fond PIO"

F
11.3.2011. u 13:52
0
3
"Odluka suda iz Strasbourga neće ugroziti Federalni fond PIO"
0
"Odluka suda iz Strasbourga neće ugroziti Federalni fond PIO"
Zijad Krnjić
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić danas je izjavio Feni da smatra da za Federalni fond PIO neće biti "težak udarac" te da neće biti upitna redovnost isplate penzija kada dođe do prvođenja nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.
Prema toj odluci penzioneri iz Republike Srpske koji su prije rata ostvarili pravo na penziju na području FBiH moraju biti upisani u Federalni fond PIO.

Monika Mijić, zastupnica BiH u Evropskom sudu za ljudska prava, pojasnila je ranije da se presuda odnosi isključivo na umirovljenike povratnike iz RS-a, a ne na one koji su ostali živjeti u tom entitetu.

Po Krnjićevim riječima, prije dvije godine takvih osoba bilo je oko 3.700, ali je taj broj u međuvremu značajno smanjen.

"Ima i mnogo onih penzionera kojima nije u intresu da se prebace u Federalni fond, je im je u RS-u penzija veća. Ipak, FBiH je dužna u roku od šest mjeseci donijeti izmjene i dopune Zakona o PIO i tek onda se mora raditi na njihovom prevođenju", kazao je Krnjić i naglasio da još nije upoznat o detaljima odluke, jer nije prevedena.

On je rekao da smatra da je ovakva odluka Suda donekle kaznena mjera, jer su vlasti FBiH trebale još ranije izmijeniti spomenutu zakonsku regulativu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: