Ilegalan rad
39

Pijačni trgovci u TK se ne mogu registrovati jer rade na pijacama koje nemaju dozvolu za rad

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Trgovci na pijacama u Tuzlanskom kantonu naišli su na brojne probleme nakon stupanja na snagu Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH. Zakon u TK nije moguće implementirati s obzirom na to da se pijačni trgovci ne mogu registrovati na 20 pijaca koje u ovom kantonu rade ilegalno.

Na području TK trenutno postoji 27 pijaca, od kojih svega sedam ispunjava uslove za rad te je trgovcima omogućena registracija.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić kazao je da je federalni zakon donesen, ali je problem što u lokalnim zajednicama postoji problem neuređenog stanja pijaca, odnosno one nisu legalizirane.

"Razumijem ljude da hoće da se registruju i rade u okviru zakona, ali im to trenutno ne dozvoljavaju pijace koje nisu legalizirane. To je objekt koji mora imati građevinsku i upotrebnu dozvolu", rekao je ministar Gluhić, naglasivši da je za rekonstrukciju pijace u Gračanici potrebno 500.000 KM, nakon čega će biti dovedena u stanje koje je u zakonskom okviru.

Uslove za rad ne ispunjava ni glavna pijaca u Živinicama koja ne posjeduje dozvolu, zbog čega se tamošnji trgovci ne mogu registovati.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja pijačnih radnika općine Živinice, kaže da trgovci uopće nisu krivi za uslove na pijacama koji ujedno onemogućavaju registraciju.

On je kazao da je 2014. izvršena kontrola, nakon čega je pijaci onemogućen rad zbog neispunjavanja minimalnih uslova.

Nakon toga, pijačni trgovci su iz vlastitih sredstava izgradili kioske, međutim, nakon toga su uslijedili problemi vezani za imovinsko-pravne odnose, upotrebna dozvola za rad do danas nije izdata te pijačni trgovci ne mogu završiti cjelokupnu proceduru za registraciju.

"Lokalna zajednica je u postupku legalizacije zemlje, a iz naših saznanja i na svim ostalim pijacama u TK je ista situacija. Problem je svugdje isti, većina pijačnih trgovaca se želi registrovati, posebno sada u povoljnijim uslovima koje nam omogućava resorno ministarstvo, ali to ne mogu učiniti", naveo je Goletić.

Inače, prodavci se žale i da su prvi na udaru inspekcija, a pomoćnica federalnog ministra trgovine Amra Vučjak kaže da će ova nova kategorija trgovaca konačno moći legalizovati svoj rad te da će novim zakonom plaćati doprinose po povoljnijim uslovima, kao što to rade i zanatlije te da će paušalno plaćati porez.

"To su benefiti koje su Federalna vlada i Federalni parlament zakonom dali ovoj kategoriji upravo u cilju da konačno regulišu svoj radno-pravni status pod povoljnijim uslovima", istakla je Vučjak.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović kaže da nadzor nad primjenom zakona još uvijek nije počeo u ovom kantonu.

"Mi još uvijek nismo bili na terenu s obzirom na to da je bilo određenih problema tehničke prirode u smislu registracije takvih osoba. Mi smo sačinili plan koji smo prezentovali Vladi TK i u kojem smo naveli da inspekcija u prvom postupku učini jednu kontrolu kojom bismo uredili tu oblast bez represivnih mjera, odnosno u kojoj bismo prvo uredili oblast organizatora pijaca, a onda išli u kontrolu osoba koje obavljaju poslovnu aktivnsot u pijačnom prostoru", pojasnio je Mehanović.

Nakon što ova oblast u cijelosti bude uređena, inspektori će na pijacama kažnjavati zabranom rada pijačne prodavce koji ne budu registrovani, a kazne su predviđene i prema organizatorima.

O ovoj problematici danas je raspravljano u Tuzli tokom sastanka predstavnika općinskih službi koje obavljaju poslove izdavanja odobrenja za rad, pijačnih prodavaca, vlasnika pijaca, inspekcijskih organa nadležnih za trgovinu na svim nivoima vlasti, Porezne uprave FBiH i Federalnog ministarstva trgovine.