{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picula poručio Ashton: Proces rekonstrukcije dejtonske BiH treba početi odmah

F
11.2.2014. u 21:17
187
73
Picula poručio Ashton: Proces rekonstrukcije dejtonske BiH treba početi odmah
187
Picula poručio Ashton: Proces rekonstrukcije dejtonske BiH treba početi odmah
Tonino Picula (Foto: Arhiv/Anadolija)
Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU, potreban je EU fast track program!, poručio je zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, visokoj povjerenici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.
Na sjednici Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (AFET), zastupnik Picula je istaknuo da se BiH dugo nalazila u mrtvom kutu interesa međunarodne politike, s jedne, i pomanjkanju iskrenog interesa bh. političara za promjene s druge strane.

"Izgleda paradoksalno da je bio izvediv historijski sporazum u trokutu Brisel - Beograd - Priština o evropskoj perspektivi Srbije i Kosova, a nije moguć ni minimalan kompromis između Sarajeva, Banje Luke i Mostara o evropskoj budućnosti BiH. Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU! Zahtjevan proces rekonstrukcije dejtonske BiH, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah. Ne samo zbog evropske budućnosti BiH, nego zbog normalizacije stanja u toj napaćenoj zemlji kako bi njeni građani konačno mogli bolje živjeti", upozorio je Picula.

Založio se za EU fast track program, ne toliko zbog nekritičnog ubrzavanja članstva BiH u EU, koliko zbog saniranja akutne krize kao pretpostavke za novi politički dogovor o ustavnim promjenama.

Povjerenica Ashton složila se s ocjenom zastupnika Picule, rekavši da političke blokade u BiH vode i do privredne stagnacije i socijalnih problema, saopćeno je iz Piculinog ureda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: