Valentin Inzko
0

"PIC se neće baviti pitanjem okončanja supervizije u Brčkom"

FENA
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Visoki predstavnik i specijalni izaslanik Europske unije za BiH Valentin Inzko boravio je danas u Brčkom gdje se, iza zatvorenih vrata, sastao s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta.

Obraćajući se novinarima Inzko je kazao da se Vijeće za implemantaciju mira (PIC) na svojoj sjednici iduće sedmice neće baviti pitanjem okončanja supervizije u Brčko distriktu.

Za okončanje supervizije treba biti ispunjen još jedan preduvjet, a to je zakonska regulativa Republike Srpske o isporuci električne energije za Brčko distrikt, istaknuo je Inzko.

On je dodao da će se suradnja međunarodne zajednice i Brčko distrikta nastaviti i nakon okončanja supervizije, ali u nekim drugim okolnostima i uz veću ulogu Europske zajednice.

"Jako mi se sviđa plan lokalnih vlasti da u Distriktu otvore kampus Ljubljanskog univerziteta, sa fakultetima za poljoprivredu i administraciju jer Brčko ima veliku razvojnu šansu u oblasti poljoprivrede", kazao je Inzko.

Za vrijeme današnjeg boravka u Brčkom Inzko je sa supervizorom Raffijem Gregorianom, brčanskim gradonačelnikom Draganom Pajićem i predsjednikom Skupštine Mirsadom Đapom obišao krizna područja zahvaćena poplavom.