{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PIC osudio odluku NSRS o referendumu

S
15.4.2011. u 17:35
0
17
PIC osudio odluku NSRS o referendumu
0
PIC osudio odluku NSRS o referendumu
Foto: Arhiv
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), bez Rusije, najoštrije su osudili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH. "Oštro osuđujemo svaki pokušaj podrivanja ovih institucija ili dovođenja u pitanje njihove legitimnosti. Nećemo dozvoliti da se takvi pokušaji ostvare", navedeno je u izjavi ambasadora PIK-a kojoj se nije priključila Rusija. Ambasadori UO PIK-a tvrde da će ovi pokušaji podriti vladavinu zakona, zbog čega su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Oni su dodali da autoritet visokog predstavnika, uključujući korištenje izvršnih ovlaštenja, ima čvrst pravni osnov u Dejtonskom sporazumu i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN. Efikasne i nezavisne državne pravosudne institucije osnovni su uslov za evropske i evroatlantske integracije, a zvaničnici koji podrivaju pravosudne institucije na državnom nivou nanose štetu potencijalu BiH za pristupanje EU, upozorili su ambasadori.
"Naglašavamo da je efikasan, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem od temeljnog značaja za vladavinu zakona, što je suštinski element funkcionalnog demokratskog društva", dodaje se u izjavi.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je blagovremenu izjavu koju je dala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton o ovom pitanju, uključujući i njen poziv političkim liderima da ne podrivaju napredak koji je ostvaren do sada, te da svoje bojazni riješe putem odgovarajućih institucionalnih kanala.

"Ustavni sud BiH, koji je i sam dejtonska institucija, je eksplicitno i nedvosmisleno podržao ustavnost državnog suda", navedeno je u izjavi ambasadora.

Ambasadori PIC-a konstatovali su da je parlament BiH usvojio zakone o Sudu BiH 2002. godine i o Tužilaštvu BiH 2003. godine, te da nijedan poslanik iz oba entiteta nije glasao protiv ovih zakona. Oni su podsjetili da, u skladu sa Dejtonom, entiteti imaju obavezu da potpuno poštuju Ustav BiH i odluke institucija BiH.

Ambasadori su pozvali sve strane da podrže institucije BiH i vladavinu prava u interesu građana, navodeći da bi sve strane trebalo da rade na jačanju pravosudnih institucija, a ne podrivanju njihove efikasnosti i jurisdikcije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: