Deklaracija Parlamenta FBiH
0

"Entiteti ne mogu osporavati državne institucije"

SRNA
U deklaraciji, koju na današnjoj sjednici razmatra Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH), navodi se da ni jedan entitet ne može osporavati državne institucije "koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona BiH, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema BiH".

Predloženim dokumentom osuđuju se "napadi" i na druge institucije BiH koje provode vladavinu prava, posebno na Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i podržava njihov rad na zaštiti ustavno-pravnog poretka i u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

U deklaraciji se poziva visoki predstavnik u BiH da i dalje aktivno radi na provođenju preostalih odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da u skladu sa svojim mandatom i obavezama poništi sve odluke koje nisu u skladu sa tim sporazumom i da sankcioniše odgovorne.

U dokumentu se navodi da se odbacuje entitetsko osporavanje državnih zakona i institucija, "jer je to uzurpiranje nepripadajućih nadležnosti".

"Odbacujemo entitetsko osporavanje OHR-a kao grubi atak na Dejton i pravni sistem države. Podržavamo snažnije prisustvo i ulogu specijalnog predstavnika EU kao i nužnost trajanja institucionalne funkcije OHR-a sve do pune implementacije Dejtonskog sporazuma i prenosa njegovih nadležnosti na domaće institucije, odnosno do prijema BiH u NATO", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se poziva na otklanjanje diskriminacije u ustavno-pravnom sistemu BiH, provođenjem odluke u slučaju "Sejdić i Finci", kao i na usklađivanje cjelokupnog pravnog sistema u BiH sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima i sa svim dodatnim sporazumima o ljudskim pravima koji su navedeni u Ustavu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.