Najavio fond
28

PIC bez reakcije, a Dodik nastavlja: Prikupljamo novac za tužbe protiv visokih predstavnika

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Drvaru da će Republika Srpska inicirati formiranje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika koji su obavljajući tu funkciju, između ostalog, kako on tvrdi, kršili Ustav i Dejtonski sporazum.
Zbog činjenice da se OHR danas nije očitovao u vezi sa spornim zaključcima NSRS-a u kojima se između ostalog govori o vraćanju "otetih" nadležnosti na nivo entiteta, te o mogućnosti samoopredjeljenja RS-a, Dodik je nastavio da "puca svom artiljerijom" na OHR, a istovremeno i na PIC.

"Јedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama jer RS nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima. Ipak, možemo da ih privatno tužimo - rekao je Dodik novinarima, komentarišući rezultate sinoćnje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj je usvojena "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske".

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), kao i sam visoki predstavnik Valentin Inzko u zaključcima NSRS-a usvojenim rano jutros u više navrata je napadnut pod plaštom da vrši "nelegalnu unitarizaciju uz brutalna kršenja ustavne strukture BiH".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović većeras je poručio da je krajnje vrijeme da se međunarodna zajednica u BiH ovim stvarima mora suprotstavljati kako bi se one konačno zaustavile. Pozvao je članove Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da konačno upozore Dodika.