Da li će reagovati?
33

PIC na potezu zbog otvorenih napada iz RS-a i pravljenja prostora za otcjepljenje

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), kao i sam visoki predstavnik Valentin Inzko u zaključcima NSRS-a usvojenim rano jutros u više navrata napadnut pod plaštom da vrši "nelegalnu unitarizaciju uz brutalna kršenja ustavne strukture BiH", na potezu je ponovo Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC).
Naime, PIC je na zahtjev ruskog ambasadora održao 29. januara vanrednu sjednicu povodom najave apelacije SDA Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o ustavnosti naziva RS.

"Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine", saopćeno je tada iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Također, u avgustu je održana sjednica ambasadora zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom najave Milorada Dodika da će povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH, te da će se povući iz sporazuma o indirektnim porezima u našoj državi.

Uzimajući u obzir ozbiljnost zaključaka u kontekstu podrivanja države, a koje je u NSRS izglasala vladajuća garnitura u RS, postavlja se potez da li će opet reagirati PIC.

Naime, u zaključku 6. ističe da će "Narodna skupština Republike Srpske pristupiti donošenju novog Ustava RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu. Novi Ustav RS, kaže se, zasnivat će se na izvornim principima Dejtonskog sporazuma i omogućit će RS povrat oduzetih nadležnosti i funkcionisanje u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje koje je proklamovano Poveljom Ujedinjenih nacija i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu", kaže se u zaključku 10.