BiH
2.7k

Petrović: Vlada RS je uvela vojnu upravu u Doboj, smeta im probosanska politika i pomoć iz FBiH

Piše: F. Vele
Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izjavio je u razgovoru za Klix.ba da je u tom grad zavedena vojna uprava nakon što je predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović donijela odluku o imenovanju povjerenika vlade za taj grad.

Štab za vanredne situacije imenovao je generala Momira Zeca za povjerenika za Doboj, zbog, kako je saopćeno, uočenih slabosti u sređivanju situacije pod komandom generala Zeca. SDS je jučer saopćio da vlada koristi neviđenu tragediju i da su nasilno preuzeli vlast u Doboju.

Neka me uhapse

Petrović je za naš portal izjavio da je danas podnio krivičnu prijavu protiv premijerke Cvijanović i generala Momira Zeca.

"U RS-u je zavedena totalna vojna uprava... Politika se miješa. Ovo je katastrofa. Iako ljudi imaju hiljadu problema, oni se politički obračunavaju. Nije vrijeme za to. Treba da svako radi u skladu sa zakonom. Doboj je dobio ogromnu podršku u svakom pogledu, i iz FBH, ali i mnogih država. Nekome je to zasmetalo. Smatrali su da će Doboj biti uništen poplavom, kao i probosanska politika koju vodimo. Kad se vidjelo da ćemo ostati živi, radi se svim sredstvima protiv nas. Svi koji smatraju da u Doboju trebaju pobijediti, trebaju pomoći da se ovdje radi za bolje ovdašnjeg čovjeka, da pomognemo narodu koji nema vode i struje", rekao je Petrović.

Petrović je odbacio takve špekulacije da je bio i policijski obrađivan zbog neadekvatnog reagiranja nakon izbijanja poplava, ali više ga ništa ne iznenađuje.

"U odluci stoji da je za izvršenje odluke zadužen načelnik Centra. Ako ovako mogu raditi, možda ću biti i uhapšen. Neka podnesu krivičnu prijavu protiv mene što je pala kiša", dodao je Petrović.

Kaže da neće napustiti dužnost i Doboj.

"Bit ću tu i raditi, očekujem reakciju međunarodne zajednice", poručuje dobojski gradonačelnik.

Žali se da nakon uvođenja vladinog povjerenika, imaju i problema s pristupima računima dobojske općine, iako se radi o računima u privatnim bankama. Očekuje reakciju i međunarodne zajednice, ali i pravosuđa.

"Pitanje je da li će se dozvoliti da svako udara pečatom i smjenjuje gradonačelnika koji je biran voljom naroda. U tom slučaju izbora ne mora ni biti, šta će nam izbori.... Jer, kome god padne na um da smijeni gradonačelnika on to i učini", dodao je.

Gdje je Dodik bio?

Na pitanje ko stoji iza takve odluke, Petrović je rekao:

"Pa Dodik je predsjednik RS.... Predsjednica Vlade RS Cvijanović je mene smijenila, ne znam ko je odgovoran", rekao je.

Komentirajući optužbe da u trenutku izbijanja poplava nije bio u Doboju i da se pojavio tek treći dan, Petrović je, kazavši da su to paušalne ocjene, uzvratio kontraoptužbama:

"Ja vama mogu reći da Dodik nije bio u RS, da tamo nije bila ni premijerka RS... Ko kaže da nisam bio!? Vidjet ćemo gdje su oni bili, gdje sam ja bio... Oni će otići mjesec ili dva ali meni će ostati grad. Trebaju me ili uhapsiti. Neka preuzmu Doboj", zaključuje Petrović.