BiH
0

Petrović: U Predsjedništvu Jugoslavije su sjedili i Ostali

FENA
Kad vratite pogled unazad, imali smo člana Predsjedništva Jugoslavije iz reda Ostalih. Zar to nije činjenica koja može poslužiti i u Dejtonskom ustavu, ovakvom kakav jeste, da se stvari rješavaju normalnim tokom? Kada uzmete ovo što se desilo u Kantonu Sarajevo, ako svi hoćemo da tražimo nešto loše, možemo to naći kod svakoga, izjavio je dekan Pravnog fakulteta Borislav Petrović.

"Ali, ovdje treba tražiti pozitivne stvari. Tačno je da je u pitanju lokalni nivo, ali dobro je da se stvar pokrenula. Ostali sada ulaze u parlamentarnu proceduru, mogu i sa samo jednim poslanikom imati klub, može se birati potpredsjednik Skupštine... Ja ne bih minimizirao ovo što je amandmanima učinjeno na Ustav KS-a, jer odnekle treba krenuti.

"Možda bi bilo dobro da se krenulo od vrha, po sistemu koncentričnih krugova bi ubrzalo situaciju, mi ne moramo govoriti o faktu koji se zove presuda Sejdić - Finci, jer i u ovom našem ustavu, odjeljku za ljudska prava stav 2, tačka 4, gdje se govori o nediskriminaciji, između ostalog, kaže se da će svi biti ravnopravni i prema svom nacionalnom opredjeljenju. Nema ustavnih smetnji da se tako nešto radi i bez same presude", kaže u intervjuu za Oslobođenje Borislav Petrović.