BiH
0

Petrović: MUP KS još ne određuje matične brojeve

FENA
Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) još ne određuje matične brojeve, izjavila je Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške MUPKS-a.

Podsjetila je da je MUP KS-a prestao određivati matične brojeve polovinom februara, a nakon Rješenja Ustavnog suda BiH, kojim je stavljen van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) BiH.

Petrović navodi da je Odluka Ustavnog suda obavezujuća te da nepostupanje u skladu s njom predstavlja krivično djelo.

Komentirajući upit u vezi sa sadržajem saopćenja koje je izdala Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), a u kojem se navodi da je ovoj agenciji od Ministarstva civilnih poslova BiH danas dostavljeno obavještenje da se usljed pravne praznine nastale nakon stavljanja van snage člana 5. Zakona o JMB-u mogu primjenjivati akti nadležnih organa, Petrović kaže da MUP-u KS-a nije dostavljena nikakva instrukcija resornog ministarstva.

Dodala je da će u vezi s tim već sutra kontaktirati Ministarstvo civilnih poslova BiH, te zaključila da će MUPKS-a do daljnjeg postupati u skladu sa Rješenjem Ustavnog suda

BiH, budući da je ovo ministarstvo i ranije postupalo u skladu s državnim Zakonom o JMB-u i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Kako je poznato, iako novorođena djeca ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, i dalje ih se može upisati u matične knjige rođenih i izvaditi njihov rodni list.

Evidentno je da treba praviti razliku između upisa djeteta u knjigu rođenih i dobijanja rodnog lista i određivanja matičnog broja.

Naime, u nadležnosti općine je da vrši upis u Matičnu knjigu rođenih, a u nadležnosti ministarstava unutarnjih poslova je da izdaju jedinstveni matični broj, što, nakon objavljivanja Rješenja Ustavnog suda BiH nije moguće.