{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petrović: MUP KS još ne određuje matične brojeve

F
13.5.2013. u 16:58
0
0
Petrović: MUP KS još ne određuje matične brojeve
0
Petrović: MUP KS još ne određuje matične brojeve
Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) još ne određuje matične brojeve, izjavila je Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške MUPKS-a.
Podsjetila je da je MUP KS-a prestao određivati matične brojeve polovinom februara, a nakon Rješenja Ustavnog suda BiH, kojim je stavljen van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) BiH.

Petrović navodi da je Odluka Ustavnog suda obavezujuća te da nepostupanje u skladu s njom predstavlja krivično djelo.

Komentirajući upit u vezi sa sadržajem saopćenja koje je izdala Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), a u kojem se navodi da je ovoj agenciji od Ministarstva civilnih poslova BiH danas dostavljeno obavještenje da se usljed pravne praznine nastale nakon stavljanja van snage člana 5. Zakona o JMB-u mogu primjenjivati akti nadležnih organa, Petrović kaže da MUP-u KS-a nije dostavljena nikakva instrukcija resornog ministarstva.

Dodala je da će u vezi s tim već sutra kontaktirati Ministarstvo civilnih poslova BiH, te zaključila da će MUPKS-a do daljnjeg postupati u skladu sa Rješenjem Ustavnog suda

BiH, budući da je ovo ministarstvo i ranije postupalo u skladu s državnim Zakonom o JMB-u i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Kako je poznato, iako novorođena djeca ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, i dalje ih se može upisati u matične knjige rođenih i izvaditi njihov rodni list.

Evidentno je da treba praviti razliku između upisa djeteta u knjigu rođenih i dobijanja rodnog lista i određivanja matičnog broja.

Naime, u nadležnosti općine je da vrši upis u Matičnu knjigu rođenih, a u nadležnosti ministarstava unutarnjih poslova je da izdaju jedinstveni matični broj, što, nakon objavljivanja Rješenja Ustavnog suda BiH nije moguće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: