Austrijski diplomata
32

Petritsch za Klix.ba: Nema poređenja RS-a s Kosovom, Dodik nikada neće dobiti ono što želi

Piše: A. Dučić
Bivši visoki predstavnik u BiH i austrijski diplomata Wolfgang Petritsch smatra da se dijalog između Srbije i Kosova, koji se odvija pod nadzorom Evropske Unije, nikako ne može dovesti u vezu s odnosom entitet RS – Bosna i Hercegovina.

Petritsch, koji je vrstan poznavalac prilika u BiH i na Balkanu, u razgovoru za Klix.ba precizno je secirao aktuelna pitanja o granicama u BiH i njenom susjedstvu.

"Nema poređenja između entiteta RS i FBiH i dvije države Srbije i Kosova. Obje strane, Srbija i Kosovo, žele rješenje. Ovdje u BiH vidim samo Dodika koji nešto želi, ali on to nikada neće dobiti. Šta želi Dodik razmijeniti? I s kim? On je potpuno izoliran, nalazi se na crnoj listi SAD-a i koristi ga još samo zvanična Moskva da bi ljutila EU. Ali EU se više ne da tako lako provocirati", izričit je Petritsch.

Komentirajući najave o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Petritsch je prvo konstatovao da je na sceni ključna faza dijaloga između Beograda i Prištine.

Mirna razmjena teritorija

"Obje strane, očigledno, žele pronaći kompromis zajedno. I to je dobro. Uvijek sam naglašavo da probleme jedne zemlje moraju riješiti sami izabrani političari, ali to mora biti u saglasnosti s građanima. Bilo koje rješenje za te zemlje, koje se donese u tim zemljama, bolje je od nametnutog, sve dok poštuje principe demokratije i ljudskih prava", potcrtao je Petritsch.

Promjene granica su, navodi on, generalno uvijek problem koji treba izbjeći. To obrazlaže činjenicom da je historijsko iskustvo u bivšoj Jugoslaviji takvo da su sve granične promjene povezane s nasiljem, ratom i smrću. To se, kaže, više nikada ne smije desiti.

"U dijalogu koji vodi EU prvi put se govori o mirnoj razmjeni teritorija. Tu sam vrlo skeptičan. Ali, ako dvije države predstave plan koji je prihvatljiv za njihove građane, i ako se EU s tim slaže, onda se taj plan mora ozbiljno uzeti u razmatranje. Međutim, mora se osigurati da to nema utjecaja na susjedne države, naprimjer na BiH, Makedoniju ili Crnu Goru", kazao je Petritsch.

On smatra da bi novi potencijalni sporazum između Beograda i Prištine mogao biti sačinjen uz pravno obavezujuću deklaraciju bivših zemalja Jugoslavije i Albanije o nedovođenju u pitanje granica tih zemalja.

"Znamo da i dalje postoje neki manji problemi u vezi s granicama, kao što su oni između Srbije i Bosne i Hercegovine ili Hrvatske. U okviru Berlinskog procesa izrađena je lista svih vanrednih pitanja granica, koja bi mogla biti dio ove međunarodne garantirane deklaracije. Tačno 100 godina nakon završetka Prvog svjetskog rata imala bi takva jedna završna deklaracija i simboličko značenje i zemlje u regiji, uključujući i BiH, dodatno bi se približile EU", naglasio je Petritsch.

Petritscha smo upitali i za komentar na više nego jasne Dodikove radikalne izjave izrečene u posljednje vrijeme, kao i na poteze koje se tiču poništavanja izvještaja o Srebrenici.

Sramna odluka RS-a o Srebrenici

"Nedavno sam za jedne novine izrekao jasne riječi, a koje su, također, izazvale pozitivne reakcije u Austriji. Ja sam tu odluku vlasti RS-a o Srebrenici nazvao "moralnim bankrotom". Naravno, sve žrtve, uključujući srpske civile u selima oko Srebrenice, moraju se zapamtiti. Ja sam upravo za to. Ali ja nisam za skrnavljenje sjećanja na više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su postali žrtve genocida. Kao visoki predstavnik osnovao sam kompleks koji je nazvan Memorijalni centar u Potočarima. Zato je moje srce uvek povezano sa žrtvama ovog strašnog zločina. Ovaj zločin nikada ne smije biti zaboravljen. To neće promjeniti ni sramna odluka Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci", kategoričan je Petritsch.

Upitali smo ga i za komentar da li postoji bojazan o tome da bi Dodik i Dragan Čović mogli realizirati "Plan B" nakon izbora, a sve u cilju daljnjeg usporavanja države.

"Iskreno se nadam da će na izborima u oktobru biti izabrani političari koji će biti na usluzi i pomagati građanima BiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, a ne sebično povećavati svoje bogatstvo. Bosna i Hercegovina zaslužuje bolje političare. Ova dvojica političara koje ste spomenuli su BiH učinili siromašnijom i nastavljaju dalje izazivati sukobe", zaključio je Petritsch.