BiH
9

Petorka se danas sastala, traže rješenje za odluku Sejdić-Finci

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prije nekoliko minuta počeo je sastanak federalne "petorke".

Domaćin sastanka je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a u njegovom kabinetu su i predsjednici HDZ 1990 Martin Raguž, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Na dnevnom redu je, kako saznajemo, implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Izetbegović je, prije ulaska na sastanak, novinarima kazao da je današnji susret još jedan pokušaj da se dođe do rješenja za ovaj problem. Prokomentirao je i izjave nadležnih u Tužilaštvu BiH da je Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH pokrenuo istragu protiv “nepoznatog počinioca” zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". - Moram priznati da je to vrlo originalno, u svakom slučaju - kazao je Izetbegović.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, neprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava “dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona eura, čime je nanesena velika šteta svim građanima BiH i zbog čega je izazvana ogorčenost građana naše zemlje, kao i međunarodne zajednice”. Tužilaštvo je, također, saopćilo da se već provode određene istražne aktivnosti i prikupljanje dokaza, a da je tužilac koji postupa u ovom slučaju Oleg Čavka.