BiH
109

Petorka u Budimpeštu putovala uzaludno, sastanak bez dogovora

FENA/SRNA
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sastanak političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), koji je danas održan u Budimpešti je završen bez dogovora o modelu implementacije presude "Sejdić-Finci", potvrdio je za Agenciju Fena izvještač TV1 iz Budimpešte Kenan Ćosić.

Dodao je da su lideri suglasili tek da će razgovori biti nastavljeni na nivou eksperata.

Podsjećamo, lideri su jučer u Sarajevu, nakon višesatnog sastanka, u izjavama za medije istakli da su približili stavove te se očekivalo da će danas biti postignut dogovor.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je Srni nakon sastanka da je evropski komesar Stefan Fule rekao da je uočen pomak i spremnost da se dođe do dogovora.

Raguž nije htio da govori o detaljima, već je rekao da se razgovori nastavljaju na dnevnoj bazi i da je Evropska komisija odlučna da pomogne da se dođe do dogovora.

"Vjerujem da je ovaj razgovor korak naprijed. Ne ide očekivanim intenzitetom, ali ja vjerujem u pozitivan ishod", dodao je Raguž.

Na pitanje šta je danas bio "kamen spoticanja" te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.