BiH
27

Petogodišnji plan UN-a za BiH: Osigurano 265 miliona dolara za 13 strateških projekata

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija Yuri Afanasiev potpisali su Peti Program Ujedinjenih nacija u BiH za period 2015. - 2019.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić istakao je kako je ovo jedan od bitnih programa koje BiH potpisuje s Ujedinjenim narodima.

Radi se o petogodišnjem projektu koji će se realizirati u 13 strateških projekata koji su grupisane u četiri oblasti. To je vladavina prava i sigurnost ljudi, održiv i ujednačen razvoj BiH s fokusom na zapošljavanje, socijalna uključenost koja tretira sve bitne aspekte kao što su socijalna zaštita, obrazovanje i sl. Četvrta oblast je osnaživanje žena i njihove uloge u bh. društvu.

"Bitno je istaći da je za ove aktivnosti predviđen budžet od 265 miliona dolara u narednih pet godina. Veliki dio sredstava već je osiguran i mi ćemo uskoro početi rad na izradi projekata kako bismo povukli ova sredstva", rekao je Zvizdić.

On je dodao da BiH bez ove svesrdne pomoći UN-a mnoge ove projekte nikada ne bi uspjela realizirati.

Zvizdić se zahvalio i Afansijevu koji već u petak napušta BiH i prelazi na novu dužnost u sklopu UN-a.

"U moje ime, uime Vijeća ministara BiH i cijele BiH želim mu se zahvaliti na izuzetnom angažmanu. Također, zahvaljujem se i cijelom UN-u", rekao je Zvizdić.

Afansijev je rekao da je priprema ovog petogodišnjeg vršena u vrijeme prije poplava koje su u međuvremenu zadesile našu zemlju.

“Zadovoljstvo mi je reći da smo već sada premašili ovo cifru od 265 miliona dolara koje će BiH imati na raspolaganju”, rekao je Afansijev.

Projekte u sklopu ovog programa zajednički će realizirati tim UN-a u BiH, 14 UN-ovih organizacija u BiH, te vlasti različitih nivoa.

“Imamo jako dobar tim koji je ovdje prisutan u BiH. Moje kolege iz UN-a u BiH stoje na raspolaganju za podršku i saradnju svim nivoima vlasti”, rekao je Afansijev.

Inače, Afansijev je u BiH proveo duže od pet godina, a njegov nasljednik dolazi u narednih desetak dana.

“UN vidi BiH kao važnu zemlju a to pokazuje i činjenica da moj nasljednik dolazi u narednih desetak dana”, rekao Afansijev.

On se zahvalio svim građanima BiH s kojima je imao priliku surađivati u proteklih pet godina.

“Nadam se da smo uradili barem nešto da vaš život učinimo boljim. Nismo učinili dovoljno, ali zato nastavljamo s našim poslom”, zaključio je Afansijev poželjevši mnogo uspjeha bh. vlastima u reformama koje su neophodne za bolju budućnost zemlje.