Policija ne reaguje
2.3k

Petlja Šićki Brod u Tuzli i dalje u blokadi, borcima se pridružili i građani uprkos velikoj hladnoći

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Ni izuzetno niska temperatura zraka te snijeg koji pada već sat vremena nisu omeli demobilisane borce u nakani da i dalje drže u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli, a u borbi za svoja prava pridružio im se i veliki broj građana.

Blokada tuzlanske petlje traje već nešto više od 30 sati, a demonstranti okupljeni na saobraćajnicama poručuju da ostaju do trenutka dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Promrzli od hladnoće, samo ističu da žele da u Tuzlu dođe resorni ministar Salko Bukvarević.

S druge strane, Bukvarević je već ranije pozvao predstavnike iz Tuzle da dođu u Sarajevo kako bi razgovarali, međutim oni na to ne pristaju.

Među okupljenim demobilisanim borcima je i Sulejman Avdibašić koji nam je kazao da je ogorčen na ponašanje nadležnih.

"Mi odavdje ne želimo ići. Mi zahtjevamo da se u Tuzli pojavi Bukvarević i da nam konkretno predstavi plan realizacije naših zahtjeva. Mi tolike godine čekamo, a toga više nema. Naše strpljenje je davno prešlo granicu", rekao nam je Avdibašić, jedan od rijetkih demobilisanih boraca koji želi razgovarati s predstavnicima medijskih kuća.

S obzirom da se temperatura zraka sve više spušta ispod nule, demonstranti su već naložili vatru, a postavljen je i jedan šator.

Pored okupljenih građana, kako javlja reprter portala Klix.ba s mjesta događaja, na tuzlansku petlju pristižu i tuzlanski aktivisti koji borcima donose hranu i sokove.

Kako su za naš portal kazali u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) skup protiče bez incidenata.

Iako je ranije bila najavljena moguća akcija Specijalne jedinice, do toga, kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog MUP-a, za sada neće doći, uz obrazloženje da postoje i drugi alternativni putni pravci kojima automobili mogu saobraćati.

Inače, tuzlanski policajci danas su nekoliko sati pokušavali demonstrante mirnim putem, odnosno kroz razgovor, odgovoriti od nakane da još jedan dan provedu u blokadi petlje, ali u tome nisu uspjeli.

Sve je izvjesnije da će demonstranti i ovu noć provesti na petlji Šićki Brod, pod otvorenim nebom i sa samo jednom željom - da dobiju ono, kako su naveli dosad u nekoliko navrata, što i traže, odnosno ukidanje boračkih organizacija, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavu tačnog boračkog registra.