Očuvanje "Sarajevskih ruža"
0

Peticiju potpisalo 2.000 građana

FENA
Tokom trosatnog potpisivanja peticije za očuvanje i vraćanje simbola Sarajeva, tzv. "sarajevskih ruža" u subotu 15. novembra skupljeno je oko 2.000 potpisa, saopćeno je iz Udruženja "Urban".

Cilj nam nije bio što veći broj potpisa, već podsjećanje na ovaj simbol Sarajeva, i pokretanje inicijative da se "sarajevske ruže" zaštite. Upravo zato je prikupljanje potpisa trajalo samo tri sata. Cilj je ispunjen, skrenuta je pažnja javnosti, ali i vlasti, pa je tako svojim potpisom gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, jasno dala podršku našoj inicijativi, saopćeno je iz "Urbana".

Nakon prebrojavanja glasova, sa zahtjevom i peticijom udruženje Urban obratit će se gradskim i kantonalnim vlastima.

U peticiji Udruženje "Urban" zajedno s još 2.000 građana od vlasti zahtijeva zaštitu "sarajevskih ruža" (zakonska zaštita sarajevskih ruža kao jednog od obilježja Sarajeva, te zaštita "sarajevskih ruža" kao turističke atrakcije), održavanje "sarajevskih ruža" (usvajanje budžeta za redovno održavanje "sarajevskih ruža", uključujući čišćenje, ponovno farbanje i sl.) te vraćanje "sarajevskih ruža" (vraćanje uklonjenih ruža na mjesta na kojima su bile, u onoj mjeri u kojoj je to moguće).

Urban je neprofitabilna grupa studenata i srednjoškolaca i postoji zbog promicanja kulture grada Sarajeva, saopćeno je iz ovog udruženja.