{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peticija za jednog predsjednika BiH

S
7.5.2010. u 14:55
0
75
Peticija za jednog predsjednika BiH
0
Peticija za jednog predsjednika BiH
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Građani Sarajeva mogli su jučer, a moći će i tokom petka i subote od 11 do 15 kod Vječne vatre potpisati peticiju "Naš stav za Ustav" koju organiziraju predstavnici ACIPS-a kako bi informirali građane BiH o neophodnosti izmjene Ustava BiH, te uz njihovu podršku pokrenuli proces hitne izmjene.
Asocijacija alumni centra za interdisciplinarne i postdiplomske studije peticiju organizira u okviru platforme "Ostali: Inicijativa za promišljanje ustavnih kategorija u BiH" koja osim peticije podrazumijeva i neophodne amandmane na Ustav BiH.

Pored izmjena vezanih za predstavnike ostalih u Parlamentu BiH predloženi amandmani predviđaju i izmjenu člana 5. Umjesto Predsjedništva koje sad čine tri člana koji se biraju isključivo iz reda tri naroda, predloženim amandmanima BiH bi imala jednog predsjednika koji bi imao tri zamjenika među kojima i jednog iz reda ostalih.

"Usvajanjem ovih amandmana okončala bi se diskriminatorska praksa prema kategoriji Ostalih, a u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci i Sejdić protiv BiH", te osigurala veća ravnopravnost svih konstitutivnih naroda BiH", kažu iz ACIPS-a.

Amandmanima bi se u Ustavu ostali doveli u ravnopravan položaj, za razliku od sadašnjeg koji ih diskriminira a što je jasno rečeno i u presudi Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: