Ispred SCC-a
74

Peti protesti za Dženana Memića danas u Sarajevu, odbrana traži treću rekonstrukciju događaja

Piše: E. S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U Sarajevu će danas od 14 sati biti održani peti po redu protesti za Dženana Memića koji je u februaru 2016. godine smrtno stradao u Velikoj aleji na Ilidži. Protestno okupljanje će početi ispred SCC-a, nakon čega kreće mirna šetnja, a Tužilaštvu Kantona Sarajevo će biti dostavljeni pismeni zahtjevi.

Općinskom sudu u Sarajevu je Ifet Feraget, advokat Dženanovog oca Muriza Memića čija borba za pravdu i istinu traje od 8. februara 2016. godine, podnio zahtjev za treću rekonstrukciju događaja iz noći kada je Dženan smrtno stradao.

U nastavku glavnog pretresa koji će biti održan 24. maja, Tužilaštvo KS je najavilo da će tražiti reprodukciju snimka druge rekonstrukcije događaja.

Predsjednik glavnog vijeća sudija Igor Todorović je najavio da taj snimak s druge rekonstrukcije će biti prikazan, ali ne i dio na kojem je učestvovala osumnjičena Vasvija Sejdović.

Ona je na glavnom pretresu koji je održan 9. decembra koristila zakonsku privilegiju da odbije svjedočenje, navodeći da joj je prvooptuženi Ljubo Seferović suprug.

Prema mišljenju Muriza Memića, ovakav stav suda je pogrešan i nije zasnovan na zakonu.

Advokat Feraget navodi da su do sada urađene dvije rekonstrukcije događaja, a da Muriz Memić nije upoznat o sadržaju provedenih rekonstrukcija, jer njegovom advokatu ni Tužilaštvo ni Sud nisu omogućili uvid u predmetne spise. Zbog toga traže treću rekonstrukciju.

"Treća rekonstrukcija pod kontrolom Suda će sigurno pomoći Sudu da otkloni sve dileme i utvrdi da li se događaj uopće mogao odigrati na način kako je opisan u optužnici", navedeno je u pismu advokata Ferageta Općinskom sudu.

Naveo je i da su oba vještačenja u potpunoj suprotnosti i s iskazima osumnjičene Vasvije Sejdović, kao i s iskazom svjedokinje Alise Mutap, tj. s njenim opisom načina i mjesta kretanja pješaka, o čemu Sud mora voditi računa prilikom donošenja odluke o trećoj rekonstrukciji događaja.

Feraget od suda traži i uvid u sve spise i kopiju svih transkripta, počevši od 28. decembra 2016. godine do danas.