Peti Festival nauke u znaku holograma, robota, 3D printera, eksperimenata...

Piše: T. Č./Klix.ba
11.11.2015. u 17:38
2
4
Peti Festival nauke u znaku holograma, robota, 3D printera, eksperimenata...
2
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Jasmin Komić (Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci danas je počeo peti Festival nauke, na kojem se predstavlja 18 izlagača, među kojima su i predstavnici fakulteta oba univerziteta u Republici Srpskoj i mnogobrojne srednje škole, te Centar za promociju nauke iz Beograda.
Kako je na otvaranju festivala rekao ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, znanje u RS ima dugu tradiciju u mnogim naučnim oblastima i značajne resurse na univerzitetima, među naučnicima i institutima.

Naveo je da je cilj festivala da uspostavi prisnu komunikaciju između građana i visokoškolskih institucija, koje rijetko imaju priliku da široj publici predstave i objasne značaj naučnih dostignuća za naš svakodnevni život.

Posjetioci dvodnevnog festivala, koji se danas i sutra održava u Domu omladine u Banjoj Luci, mogu vidjeti demonstracije naučnih eksperimenata iz fizike i hemije, hologram, robot od lego kockica, 3D printer, reakcije vulkana, zlatnu kišu, etanol u boci, kao i razne druge zanimljivosti iz svijeta nauke i inovacija.

Tokom Festivala nauke bit će organizovane i dvije radionice, a u Muzeju Republike Srpske je postavljen i planetarij za organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola, dok će pet banjalučkih fakulteta upriličiti dane otvorenih vrata.

Završnog dana Festivala bit će održana i svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: