Agonija se nastavlja
90

Peti dan štrajka glađu u Zenicatransu, radnici na lijekovima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Agonija radnika Zenicatransa nastavlja se i danas štrajkom glađu, a autobuska stanica u Zenici blokirana je već 12 dana. Izlaz iz ove krize svi priželjkuju, od vijećnika u Gradskom vijeću do radnika Zenicatransa, ali ništa nije moguće bez usvajanja budžeta.
Obustava rada koju su radnici Zenicantransa - prevoza putnika pokrenuli prije 12 dana i danas traje, a već pet dana ranjive kategorije društva, demobilisani borci i ratni vojni invalidi koji su zaposlenici Zenicatransa, štrajkuju glađu.

Zdravstveno stanje radnika još uvijek je zadovoljavajuće zahvaljujući lijekovima, a u razgovoru ta Klix.ba predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao da su radnici psihički nestabilni i fizički iscrpljeni te da su nelegalno izabrani prevoznici za obavljanje gradskog i prigradskog prijevoza.

"Mi smo uputili dopise inspekcijama jer smatramo da je sve ovo nelegalno, od preuzimanja linija do zapošljavanja vozača i obavljanja prevoza putnika. Mi smo mišljenja da naši građani trebaju i moraju imati prijevoz pa kako god to bilo", kazao je Sarvan.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su na sve načine pokušavali doći do vijećnika s kojima će danas u 16 sati održati sastanak i predložiti svoje zahtjeve koji će ujedno biti i zaključci vezano za tačku dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća Zenice koja je planirana 16. januara.

"Oni su nam dali podršku, a danas ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo ići. Rješenja Zenicatransa nema bez usvajanja budžeta i toga smo svjesni. Znamo finansijske tokove koji funkcionišu u gradu i koji se trebaju ostvariti. Znamo i da vijećnici i gradonačelnik trebaju napraviti budžet u kojem će biti predviđena sredstva za naš problem i bez toga se ništa ne može", dodaje Sarvan.

Pojasnio je kako se slaže s odlukom o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti svih onih koji nisu realizirali zaključke Gradskog vijeća Zenice, a koje su na konferenciji za novinare prije nekoliko dana iznijeli članovi Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon današnjeg sastanka koji je planiran u 16 sati bit će poznati dalji koraci očajnih radnika Zenicatransa.