{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peter Szijjárto u Banjoj Luci: BiH ima podršu Mađarske na putu ka Evropskoj uniji

S
23.2.2018. u 20:32
16
26
Peter Szijjárto u Banjoj Luci: BiH ima podršu Mađarske na putu ka Evropskoj uniji
16
Peter Szijjárto u Banjoj Luci: BiH ima podršu Mađarske na putu ka Evropskoj uniji
Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Mađarske (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjárto konstatovali su večeras u Banjoj Luci da su se za BiH stvari u procesu eurointegracija pozitivno otvorile nakon završetka aktivnosti sa Upitnikom Evropske komisije.
Crnadak je nakon završetka bilateralnog sastanka sa Peter Szijjárto, koji je održan u okviru međunarodne ministarske konferencije "Zapadni Balkan i članstvo u EU", rekao da su sada pred BiH veliki napori i poslovi u tom pravcu.

On je dodao da Peter Szijjárto dobro razumije situaciju u BiH i da je svojim dolaskom na konferenciju pokazao podršku njenom putu ka EU i unutrašnjem dogovoru.

Crnadak je naveo da je sa Szijjártom razgovarao o narednim koracima BiH nakon što ona preda Upitnik delegaciji Evropske komisije 28. februara, kao i o načinima na koje Mađarska i Višegradska grupa mogu da podrže napore BiH u bržem kretanju u evrointegracijama.

Crnadak je naveo da je prije bilateralnog razgovora, zajedno sa Szijjártom u okviru ove međunarodne konferencije imao sastanak sa predstavnicima parlamenata u BiH.

"Taj sastanak je pomogao da dođe do boljeg razumijevanja poteškoća i problema u BiH na putu ka EU, a bila je to i prilika da ključni ljudi koji rade na integracijama dobiju viziju strategije EU u integracionim procesima", rekao je Crnadak.

Crnadak večeras nije želio da komentariše nedolazak predstavnika Albanije i Makedonije na konferenciju, ističući da je ovaj skup postigao značajan uspjeh.

Peter Szijjárto je potvrdio podršku Mađarske evropskom putu BiH, čestitao vlastima na napretku i podržao reformske procese koji su preduzeti.

Govoreći o procesima eurointegracija u svjetlu Strategije EU za proširenje za Srbiju i Crnu Goru, gdje je dat okviran datum prijema 2025. godina, Szijjárto je rekao da je to daleko i da te procese treba ubrzati".

Predstavnici Makedonije i Albanije odlučili su da ne učestvuju na konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u Banjoj Luci, jer nema Kosova.

Organizator ove međunarodne konferencije bilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: