{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet stranaka u Prijedoru optužuje Pavića za korištenje sile, prijetnje i mito

F
3.10.2012. u 15:24
0
1
Pet stranaka u Prijedoru optužuje Pavića za korištenje sile, prijetnje i mito
0
Pet stranaka u Prijedoru optužuje Pavića za korištenje sile, prijetnje i mito
Foto: SRNA
Prijedorski općinski odbori SDS, SNSD, PDP, NDS i SRS potpisali su danas sporazum radi sprječavanja izborne krađe i formiranja parlamentarne većine u Skupštini tog grada.
Sporazum su potpisali predsjednici općinskih odbora SDS-a Borislav Bojić, SNSD-a Drago Tadić, PDP-a Ranko Smiljanić, NDS-a Stojan Ćato i SRS-a RS Miodrag Deretić, a optužuju aktuelnog gradonačelnika i ponovog kandidata za tu funkciju Marka Pavića iz DNS-a za samovolju.

"Samovolja jednog čovjeka, Marka Pavića, dovela je do dogovora da će ove stranke zajedno uložiti napor da bi spriječile izbornu krađu", rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare ovih pet stranaka u Prijedoru.

Kazali su i da je povod za ovu odluku bilo saopćenje Općinskog odbora DNS-a otprije dva dana u kojem se navodi da je ova stranka Stanici javne bezbjednosti Prijedor prijavila osobe za koje je došla do podataka da provode aktivnosti koje direktno utiču na opredjeljenje birača silom, prijetnjom, podmićivanjem i obmanom.

Predsjednici ovih pet stranaka naveli su da ih je na ovakvo reagovanje motivirao "pritisak i kršenje jednakih prava svih političkih subjekata" u Prijedoru.

"Naši građani vrlo dobro znaju ko u ovom gradu koristi silu, prijetnju, podmićivanje i obmanu. Jasno je da se radi upravo o Marku Paviću. Zato smo odlučili da zajednički damo odgovor ko to naše sugrađane obmanjuje koristeći princip: 'Drž`te lopova'", stoji u zajedničkoj izjavi ovih pet stranaka.

Kako prenose lokalni mediji, u izjavi se kaže da su od pet članova Gradske izborne komisije (GIK) Prijedor četiri pod direktnom kontrolom Marka Pavića.

S druge strane, Marko Pavić odbacuje ove optužbe i ističe da su potpisnici sporazuma sami dali do znanja ko su oni na koje se sumnja da utiču na biračke odbore. Pavić je mišljenja da niko ko ne učestvuje u nečemu nema potrebe da se bilo kome pravda.

- Nisam pisao nikakvo saopćenje i ne znam zašto se meni obraćaju. Još čudnije je da, kada sam pročitao saopćenje DNS-a, nisam vidio nijednu stranku da je imenovana tako da je očigledno da su se ovdje potpisale stranke koje su na ovaj način jasno rekle šta rade, stoji u Pavićevom reagovanju.

On ističe da potpisnici današnjeg sporazuma zaboravljaju da se ugled i ime grade djelom, a ne samo riječima, te je izrazio bojazan da se u "najavljenoj skupštinskoj većini neće imati šta udružiti, jer neće imati dovoljno odbornika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: