BiH
0

Ivanić: Pritisak i zastrašivanje banjalučkog GIK-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je danas da je prijava Gradske izborne komisije Banja Luka (GIK), upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) protiv nosioca odborničke liste za gradski parlament i potpredsjednika PDP-a Branislava Borenovića, pritisak na ovu stranku i primer zastrašivanja.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je Gradska izborna komisija Borenovića prijavila da je u izbornom procesu “koristio jezik mržnje i vršio prijetnje”, a da je CIK jučer zatražio od PDP-a da se o toj prijavi izjasni u roku od 24 sata.

Predsjednik PDP-a je odbacio sve tvrdnje banjalučkog GIK-a, koji je u prijavi naveo da im je Borenović na jednoj od konferencija za novinare poručio “da se ne igraju glavom i ne slušaju svoje nalogodavce”.

Ivanić kaže da je u pitanju “najlažniji mogući citat”, te dodao da Borenović na konferenciji za novinare nije pominjao članove GIK-a, već da je poruku uputio onima “koji ubacuju listiće i falsifikuju potpise”.

-Potpuno lažno i iskonstruisano citiranje pomenute izjave, kazao je on i upitao „kakva je to prijetnja citiranje zakona i upozorenje ljudima da to ne rade”.

Razočaran je i što je banjalučka Gradska izbora komisija Borenovićevu izjavu proglasila govorom mržnje, a da za one koji prate izborni proces nije jezik mržnje “kada neko iz SNSD-a prijeti da će preorati sve asfaltne puteve ili kada izađe i kaže „samo pokušajte ne glasati za mene, pa ćete videti šta će vam se desiti”.

Treba podsjetiti da je Branislav Borenović, 1. oktobra, zajedno s predsjednikom Demokratske partije (DP) Draganom Čavićem, podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika i četiri člana GIK-a, kao i više predsjednika biračkih odbora, optuživši ih da su odgovorni za falsifikovanje izbornih rezultata na nekoliko biračkih mjesta na području Banje Luke, na općim izborima 2010. godine.