19 mandata
536

Pet stranaka dogovorilo formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, premijersku poziciju traži SDP

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Građanskom bloku u Tuzli, koji su do danas činile Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, zvanično su se pridružili još Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Cilj je formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, a ovih pet stranaka će činiti i skupštinsku većinu s 19 mandata.

Građanski blok u Tuzli nastao je na inicijativu Kantonalnog odbora SDP-a, a u narednom periodu će biti organiziran niz sastanaka između predstavnika ranije spomenutih političkih subjekata. U ovoj priči nema Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA). Za tim sada nema potrebe jer je, prema riječima predsjednika SDP-a TK Envera Bijedića, danas postignut dogovor sa SBB-om i SBiH.

"Prema zaključcima Kantonalnog odbora SDP-a počeli smo pregovore sa svim političkim opcijama građanske lijeve orijentacije u cilju formiranja koalicione većine u Skupštini TK. Produkt dalje skupštinske većine bilo bi i formiranje Vlade TK, sve s ciljem da promijenimo postojeće stanje u kojem su građani TK", rekao je Bijedić.

Nakon današnjeg sastanka sa SBB-om i SBiH sastavljena je zajednička izjava u kojoj je navedeno da je pet ranije spomenutih političkih stranaka dogovorilo zajednički blok koji u svom kapacitetu od 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK osigurava funkcionisanje skupštinske većine.

Uskoro izrada zajedničkog programa

"U narednom periodu politički subjekti će pristupiti izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine. Ovo znači da smo se prije svega sastali kako bismo na jednoj zajedničkoj programskoj orijentaciji napravili zajedničku većinu koja bi bila bazna platforma za naš daljnji rad. U daljem algoritmu aktivnosti je formiranje zajedničke radne grupe koju će činiti predstavnici svih pet stranaka. Tu ćemo definisati stvari koje su zajedničke za svih pet. Tražit ćemo presjek pet skupova, a na kraju ćemo dovesti do suštine u kojoj treba mijenjati mnogo stvari", rekao je Bijedić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je da se programski ciljevi ove stranke približno kreću sa svim ostalim učesnicima spomenutog bloka.

"Krećemo se približno istim principima djelovanja. Obaveza svih nas je da građanima TK omogućimo što brže implementiranje izbornih rezultata, odnosno uspostave vlasti kako ne bi bili u situaciji neusvajanja budžeta i svih ostalih stvari koje omogućavaju normalan život. SBB će podržati ovu priču za dobrobit građa TK", rekao je Hadžiefendić.

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SBiH Admir Hrustanović naveo je da su programski ciljevi ove stranke u omjeru od 80 do 90 posto slični idejama svih ostalih političkih subjekata koji učestvuju u građanskom bloku.

"Mi bezuslovno dajemo podršku ovoj koaliciji. U narednom periodu ćemo ići u stvaranje zajedničkih ideja i stavova. Vrh stranke ima jedinstven stav prema ovoj priči, od centrale imamo bezuslovnu podršku", naveo je Hrustanović.

Terminološki još uvijek nije definisan idući susret predstavnika političkih stranaka, ali je SDP preuzeo na sebe obavezu pripreme dokumentacije na kojoj će se udruženim snagama raditi u narednom periodu.

Prema Statutu SDP-a, sve koalicije potvrđuje glavni odbor stranke, a Bijedić je uvjerenja da će i vrh ovog političkog subjekta podržati projekt u TK.

SDP će tražiti premijersku poziciju

"U kantonalnom odboru SDP-a vjerujemo da ova koalicija može biti stabilna te napraviti stabilnu vlast u TK u naredne četiri godine. Treba narodu pokazati da ima boljih političkih rješenja od onih koja imamo sada", naveo je Bijedić.

Na današnjem sastanku nije bilo riječi o raspodjeli fotelja, međutim SDP će kao pobjednička stranka u TK insistirati na poziciji premijera.

Hadžiefendić je naveo da je u ovom trenutku upitno da li će SBB participirati u izvršnoj vlasti TK. O tome će, kako je rekao, naknadno odlučivati organi stranke.

"Glavni i izvršni odbor i predsjedništvo stranke će donijeti odluku da li ćemo ići na neke ministarske pozicije ili ćemo samo biti dio većine u Skupštini TK, odnosno u zakonodavnom dijelu vlasti", pojasnio je Hadžiefendić.

Predsjdenik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić rekao je da sada ne može biti ponovljena priča koja postoji unazad 20 godina, a bazirala se na pojedinačne interese i raspodjelu funkcija.

"U politici postoje sanjari, a politika bez pragme nije ništa. Ipak su sanjari ti koji vuku naprijed. Do prije 15 dana malo ko od nas je mogao sanjati da će se ovi politički subjekti naći za istim stolom i da će se veoma brzo dogovoriti. Ovo vidim kao klicu budućeg frontalnog okupljanja građanskih opcija oko onoga što je ideja građanske BiH", poručio je Begić.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić danas je podsjetio da je prvi princip ove stranke da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine, niti izvršne vlasti u TK.

"Mi smo za razgovore delegirali set principa, zakona i podzakonskih akata, kao i mjera za njihovo izvšenje. S tim ćemo ići prema našim koalicionim partnerima te pokušati naći najviše zajedničkih tački", dodao je Čamdžić.