BiH
0

Pet stipendista iz BiH odlazi na postdiplomski studij u Veliku Britaniju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenica Ambasadora Velike Britanije u BiH Victoria Harrison objavila je u danas na pres-konferenciji u prostorijama British Councila u Sarajevu imena pet dobitnika stipendija Chevening za 2008/2009. godinu.

Studenti koji su dobili Chevening stipendiju za postdiplomski studij u Velikoj Britaniji su Dino Lendo (magistarski studij Etologija i dobrobit životinja, Univerzitet u Edinburgu), Irina Kolak (magistarski studij Međunarodna politika i ekonomija, Univerzitet u Edinburgu), Jelena Miloš (magistarski studij Ekološka politika i uprava, Londonska škola ekonomije), Damir Petrović (magistarski studij Okolišno pravo, Univerzitet u Notingemu) te Vanja Hamzić (magistarski studij Međunarodna ljudska prava: savremene religije i odnosi spolova, Univezitet u Notingemu).

Svake godine se u 150 zemalja dodijeli preko 2.300 novih Chevening stipendija. Finansira ih Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog kraljevstva, a administrira British Council.

Osnovni cilj sheme Chevening je školovanje stručnjaka koji će po završetku studija doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju svojih zemalja.

Prioritetne oblasti ovog studijskog programa su pravo, ekonomija, međunarodni odnosi, bankarstvo, finansije, novinarstvo i menadžment, ali se u razmatranje uzimaju i kandidati izuzetno dobrih akademskih dostignuća iz ostalih oblasti.

Stipendije su namijenjene za magistarski studij u trajanju od jedne godine, i pokrivaju sve troškove postdiplomskog studija, uključujući životne troškove te troškove putovanja u Veliku Britaniju i natrag.

Za pet kandidata iz BiH koji su dobili stipendiju za ovu akademsku godinu, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije osiguralo je sredstva u iznosu od oko 250.000 KM, saopćeno je iz British Council-a.

Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva omogućilo studij za preko 80 postdiplomaca iz BiH, izdvojivši preko četiri miliona KM.

Konferenciji je prisustvovala i Nina Branković koja je 2007. na King’s College u Londonu magistrirala na temu javne politike.

U prostorijama British Councila za novu generaciju postdiplomaca održan je i praktični brifing kako bi im pomogli da se pripreme za godinu dana intenzivnog boravka u Velikoj Britaniji.