Pet miliona eura za Univerzitet u Bihaću, 7,5 miliona za bolnicu "Abdulah Nakaš"

Klix.ba
10.1.2013. u 15:27
0
15
Pet miliona eura za Univerzitet u Bihaću, 7,5 miliona za bolnicu "Abdulah Nakaš"
0
Pet miliona eura za Univerzitet u Bihaću, 7,5 miliona za bolnicu "Abdulah Nakaš" Univerzitet u Bihaću
Vlada FBiH prihvatila je danas zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Raiffeisen Bank International AG, u iznosu od 5.000.000 eura, za realizaciju Projekta modernizacije Univerziteta u Bihaću.
Cilj Projekta je nabavka i instalacija savremene tehničke, Iaboratorijske i nastavne opreme za sve visokoškolske institucije na Univerzitetu. Osnovni ciljevi projekta su osavremenjivanje nastavnog procesa i podizanje opremljenosti laboratorija, kabineta i učionica, te podizanje standarda nastavnog procesa i laboratorijskih vježbi na viši nivo.

Sredstva od pet miliona eura odobrena su uz povoljne uvjete, bez kamate, grace period od jedne godine i rok otplate od 11,5 godina. Velike efekte od ovog projekta imat će generacije studenata, ali i nastavno osoblje uključeno u nastavne, naučne i istraživačke procese na Univerzitetu. Ovu odluku treba potvrditi Parlament FBiH.

Za medicinsku opremu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 7,5 miliona eura

Vlada FBiH je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja FBiH po sporazumu o kreditu između BiH i UniCredit bank Austria AG.

Riječ je o finansiranju Projekta nabavke medicinske opreme za JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu u iznosu od 7.475.000 eura.

Ova odluka će biti dostavljena Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.

Cilj Projekta je da se osigura proširenje asortimana medicinskih usluga koje se pružaju u bolnici, kroz uvođenje novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka, kojim se osigurava razvoj ove zdravstvene ustanove i dostizanje evropskih trendova kvaliteta u pojedinim medicinskim disciplinama. Rok otplate ovog beskamatnog kredita je 15,5 godina, a grace period 5,5 godina. Ova sredstva Federacija prenosi na kreditnoj osnovi na Kanton Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: