FBiH se zadužila
0

Pet miliona eura za Univerzitet u Bihaću, 7,5 miliona za bolnicu "Abdulah Nakaš"

Klix.ba
Univerzitet u Bihaću
Univerzitet u Bihaću
Vlada FBiH prihvatila je danas zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Raiffeisen Bank International AG, u iznosu od 5.000.000 eura, za realizaciju Projekta modernizacije Univerziteta u Bihaću.

Cilj Projekta je nabavka i instalacija savremene tehničke, Iaboratorijske i nastavne opreme za sve visokoškolske institucije na Univerzitetu. Osnovni ciljevi projekta su osavremenjivanje nastavnog procesa i podizanje opremljenosti laboratorija, kabineta i učionica, te podizanje standarda nastavnog procesa i laboratorijskih vježbi na viši nivo.

Sredstva od pet miliona eura odobrena su uz povoljne uvjete, bez kamate, grace period od jedne godine i rok otplate od 11,5 godina. Velike efekte od ovog projekta imat će generacije studenata, ali i nastavno osoblje uključeno u nastavne, naučne i istraživačke procese na Univerzitetu. Ovu odluku treba potvrditi Parlament FBiH.

Za medicinsku opremu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 7,5 miliona eura

Vlada FBiH je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja FBiH po sporazumu o kreditu između BiH i UniCredit bank Austria AG.

Riječ je o finansiranju Projekta nabavke medicinske opreme za JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu u iznosu od 7.475.000 eura.

Ova odluka će biti dostavljena Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.

Cilj Projekta je da se osigura proširenje asortimana medicinskih usluga koje se pružaju u bolnici, kroz uvođenje novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka, kojim se osigurava razvoj ove zdravstvene ustanove i dostizanje evropskih trendova kvaliteta u pojedinim medicinskim disciplinama. Rok otplate ovog beskamatnog kredita je 15,5 godina, a grace period 5,5 godina. Ova sredstva Federacija prenosi na kreditnoj osnovi na Kanton Sarajevo.